Geopolitisk usikkerhed får danske rådgivere til at satse på Europa

Det seneste år har de danske rådgivervirksomheder i større grad rettet blikket mod markederne i EU frem for f.eks. i Kina og Mellemøsten.
Rådgiverbranchen vækster fortsat i Asien, men udviklingen har ændret sig og er særligt drevet af Indien og Australien. Foto: Gettyimages.
Rådgiverbranchen vækster fortsat i Asien, men udviklingen har ændret sig og er særligt drevet af Indien og Australien. Foto: Gettyimages.

Medlemsvirksomhederne i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, beskæftiger ca. 35.000 medarbejdere i Danmark og internationalt.

Nye tal viser, at andelen af medarbejdere i udenlandske datterselskaber i 2024 er 19.678, hvilket er en mindre vækst på 1,6 % fra året før, hvor tallet var 19.367.

Læs også: Bøn fra FRI: Det skal være lettere at ansætte udenlandske ingeniører

Året forinden lød stigningen på 8 % og var drevet af en ekspansion af de asiatiske forretninger, som nu ser ud til at være kølet af:

– Det er på mange måder en forventelig udvikling, siger adm. direktør i FRI, Henrik Garver.

– Man kan sige, at de voldsomme geopolitiske forandringer, vi oplever i disse år, gør, at vi i et område som Europa trækker os tættere sammen. Vi ser, at virksomhederne i højere grad satser på de markeder, hvor de kan se sig selv i en fortsat tilstedeværelse om fem eller ti år. De markeder er for øjeblikket primært i Europa og Nordamerika, hvorimod lande som Kina eller i Mellemøsten repræsenterer en større grad af usikkerhed.

Læs også: Ingeniører og arkitekter går sammen om udbudskodeks

Han uddyber, at der samtidig er stor efterspørgsel på danske rådgiveres ekspertise på de klassiske EU- og OECD-markeder, hvor Europa har rammerne og forudsætningerne for at kunne investere massivt i den grønne omstilling:

– I både EU og USA skal der leveres på nogle ambitiøse, fælles klimamål, og der skal udbygges massivt på infrastruktur, klimasikring og energi. Det er alle områder, hvor der kigges i retning af de danske rådgivende ingeniører. Særligt i Tyskland og Storbritannien er antallet af medarbejdere steget enormt de seneste år.

Sikre valg skyldes stor efterspørgsel

Selvom Europa har set den største fremgang, så vækster branchen fortsat i Asien. Fra sidste år har udviklingen dog ændret sig og er nu særligt drevet af Indien og Australien, forklarer Henrik Garver:

– Indien har et stort fokus på at uddanne store mængder af ingeniører, mens der i landet er store behov for infrastrukturudvikling, hvilket gør det til et interessant marked for vores virksomheder. Geopolitisk er Indien også mindre usikkert end mange andre markeder i Asien. I de fleste andre områder af Asien er tallene dalene – lige som vi i et stykke tid har set det i Afrika og Mellemøsten.

Læs også: Manglen på ingeniører stiger – det samme gør lønnen

Han uddyber, at den store efterspørgsel efter rådgiverydelser fra FRI-virksomheder i Danmark, Europa og Nordamerika også har betydning:

– Hvis efterspørgslen ikke var der, ville vores virksomheder være nødt til at afsøge andre markeder, men der er rigeligt at lave. Og når vi fortsat står i en situation, hvor der er en markant mangel på ingeniører og andre tekniske eksperter, så er det klart, at den medarbejdertilgang, det kan lade sig gøre at skabe, primært ligger i de lande, hvor opgaverne er mest attraktive og med færrest risici.

FRI’s medlemsvirksomheder har en global omsætning på ca. 35 mia. kroner.

Relateret indhold