Er dette fremtiden indenfor murerarbejde?

Specialmur i Odense varsler revolution i byggeriet, mener direktøren i firmaet, der står bag robotteknologien.
I Odense har 12 murerlærlinge de seneste uger skiftet murersnoren ud med højteknologiske 3D-skabeloner og bygget en krum mur. Pressefoto.
I Odense har 12 murerlærlinge de seneste uger skiftet murersnoren ud med højteknologiske 3D-skabeloner og bygget en krum mur. Pressefoto.

Parterne bag

  • Projektet er resultatet af et samarbejde mellem Odense Kommune, Syddansk Erhvervsskole og teknologivirksomheden Odico.
  • Sammen har disse aktører haft som formål at “kombinere robotteknologi, arkitekttonisk formgivning samt metoder fra det traditionsrige murerfag og dermed lagt kimen til nye formgivningsmuligheder inden for byggeriet.”

Bag I. Wilhelm Verners Plads i Odense har 12 murerlærlinge de seneste uger arbejdet på et utraditionelt byggeprojekt. De har skiftet murersnoren ud med højteknologiske 3D-skabeloner og bygget en krum mur – noget som ifølge parterne bag tidligere var nærmest umuligt og uforholdsmæssigt omkostningstungt.

Bag projektet står Odense Kommune, Syddansk Erhvervsskole, Strøjer Tegl, betonproducenten Unicon samt Odense-virksomheden Odico. Ifølge sidstenævnte part vil muren tegne skitsen til en ny æra inden for arkitektur- og byggefaget.

Projektet ændrer præmissen for den måde, vi i århundreder har lavet murerarbejde, fordi vi erstatter den lige murersnor med en højteknologisk 3D bagmursskabelon i flamingo. Umiddelbart ser det simpelt ud. Men det baner vejen for at kunne lave krumme former og arbejde med former, som aldrig har været mulige før.

Anders Bundsgaard, adm. direktør i Odico

Muren blev indviet af uddannelses- og forskningsministeren.

– Projektet er et godt eksempel på, hvordan uddannelse og erhverv kan samarbejde, og resultatet er en spændende sammensmeltning af gammelt, traditionelt håndværk og ny moderne robotteknologi, hvor perspektivet virker meget lovende, siger uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen.

Hos Odense Kommune er man også positiv over for resultatet:

– Projektet er på fornemmeste vis med til at udpege robotteknologiens mange muligheder. Samtidig har det været med til at give nogle af vores murerlærlinge et fagligt løft, så de står endnu stærkere i forhold til at bidrage til den byudvikling, Odense er midt i, siger Odenses borgmester, Anker Boye.

Pilotprojekt

Ifølge Anders Bundsgaard, der er adm. direktør i Odico, som står bag robotteknologien, så kan robotteknologi revolutionere byggeri og arkitektur med nye muligheder for formgivning, som ikke er set før:

– Der er tale om et pilotprojekt, som har testet, om højteknologisk robotteknologi er nøglen til innovation inden for byggeri. Projektet ændrer præmissen for den måde, vi i århundreder har lavet murerarbejde, fordi vi erstatter den lige murersnor med en højteknologisk 3D bagmursskabelon i flamingo. Umiddelbart ser det simpelt ud. Men det baner vejen for at kunne lave krumme former og arbejde med former, som aldrig har været mulige før.

Udover helt nye muligheder inden for formgivning betyder brugen af robotteknologi også, at skabeloner, som bruges af arkitekter og i byggeriet til trapper, broer, facader osv., kan laves 100 gange hurtigere end ved hjælp af traditionel teknik, lyder det fra folkene bag projektet.

Den traditionelle lige murersnor er erstattet med en højteknologisk 3D bagmursskabelon i flamingo. Pressefoto.
Den traditionelle lige murersnor er erstattet med en højteknologisk 3D bagmursskabelon i flamingo. Pressefoto.
- Projektet er et godt eksempel på, hvordan uddannelse og erhverv kan samarbejde, og resultatet er en spændende sammensmeltning af gammelt traditionelt håndværk og ny moderne robotteknologi, sagde uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen, da han torsdag var forbi byggeriet. Pressefoto.
– Projektet er et godt eksempel på, hvordan uddannelse og erhverv kan samarbejde, og resultatet er en spændende sammensmeltning af gammelt traditionelt håndværk og ny moderne robotteknologi, sagde uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen, da han torsdag var forbi byggeriet. Pressefoto.

Relateret indhold