En positiv spiral: Byg flere seniorvenlige boliger på landet

Flere seniorvenlige boliger samt energirenoverede boliger i landdistrikterne kan i fællesskab løse flere udfordringer. Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd er sammen på sagen.
Det kan være svært for ældre i landområderne at få noget senioregnet at bo i i nærheden. Hvis boligerne på landet bliver bedre vedligeholdt og energirenoveret, samtidig med at der bygges flere seniorboliger, kan det medføre en grøn boligrotation, lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd og Forenet Kredit. Foto: Getty Images
Det kan være svært for ældre i landområderne at få noget senioregnet at bo i i nærheden. Hvis boligerne på landet bliver bedre vedligeholdt og energirenoveret, samtidig med at der bygges flere seniorboliger, kan det medføre en grøn boligrotation, lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd og Forenet Kredit. Foto: Getty Images

Der er et stort behov for flere seniorvenlige boliger til de ældre medborgere, der gerne vil blive boende i landdistrikterne. Samtidig har de boliger i landdistrikterne, som seniorer ser sig nødsaget til at blive boende i, behov for en række energiforbedrende tiltag.

Hvis der bliver bygget flere seniorvenlige boliger, samtidig med at de eksisterende boliger i landdistrikterne bliver mere energivenlige, vil det sætte gang i det, som Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd håber at opnå, nemlig grøn boligrotation.

– Der er en stor efterspørgsel efter seniorvenlige boliger i landdistrikterne, men mange steder findes de ikke. Det tvinger ofte seniorerne til at blive boende i en for stor og krævende bolig eller flytte til de større centerbyer. Ikke af lyst, men af nød. Derfor er der behov for en bred indsats for at skabe et større udbud af seniorvenlige boliger, så flere kan blive boende i deres lokalområde, fortæller formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Læs også: Bevaringsværdig men forfalden: Ejendomsudvikler vil opføre seniorboliger i stedet

Udover flere seniorvenlige boliger og nye fællesskaber på tværs af generationer, er der behov for, at flere boliger i landdistrikterne bliver mere energivenlige, fortæller formand for Forenet Kredit, Michael Demsitz.

– Omkring 70 % af husstandene i landkommunerne har ikke et energimærke. Det er markant flere end i andre kommunetyper. Derudover har landkommunerne også den største andel af husstande med de dårligste energimærker. Det er derfor vigtigt, at boligejerne får den nødvendige hjælp og vejledning, så man sikrer, at boligerne lever op til fremtidige energikrav og standarder.

Tre landsbyguides

Parterne har inddraget tre pilotlandsbyer, Givskud i Vejle Kommune, Asaa i Brønderslev Kommune og Ejby i Lejre Kommune, i projektet ‘Grøn Boligrotation i Landdistrikterne’. De har bidraget til at målrette anbefalingerne til andre landsbyer, der drømmer om at skabe en borgerdrevet grøn boligrotation.

Læs også: Første DGNB Planet går til bofællesskab

Anbefalingerne samt de medfølgende landsbyguides giver bl.a. konkrete råd til, hvordan man fremmer samarbejdet med eksterne samarbejdspartnere og myndigheder i byggeprocessen.

Grøn Boligrotation består af fem udgivelser: En publikation med konkrete anbefalinger til centale aktører, en vejledningspublikation, som bygger på dialogen med pilotlandsbyerne, samt tre landsbyguides.

Alle udgivelserne kan læses på Landdistrikternes Fællesråds hjemmeside her.

Relateret indhold