CO2-ambitiøse almene boliger rykker nærmere – søger entreprenør

Sammen med Arkitema har Lejerbo det seneste år tænkt og arbejdet på nye måder for at reducere klimaaftrykket med 75 % ifm. et alment boligbyggeri i Nordsjælland.
Arkitema og Lejerbo har arbejdet ud fra tre centrale strategier: Reduktion, acceleration og forbindelse, som skal reducere klimaaftrykket.
Arkitema og Lejerbo har arbejdet ud fra tre centrale strategier: Reduktion, acceleration og forbindelse, som skal reducere klimaaftrykket.

For Lejerbo Helsingørs kommende 33 rækkehuse, Falkenberghøje, i Ålsgårde er ambitionen klar:

Med 75 % mindre CO2-forbrug skal det fungere som fyrtårnsprojekt for hele byggebranchen.

Læs også: Tager udfordringen op: Klimaaftrykket skal ned med 75 pct.

– Falkenberghøje er et ambitiøst alment boligprojekt, der skal være med til at bane vejen for, at vi kan bygge fremtidens almene boliger med andre materialer og et markant lavere CO2-aftryk, fortæller Mette Hyrup Vilsen, bygge- og udviklingschef hos Lejerbo.

De kommende boliger bliver udført i træ og opført på pæle hævet over terrænet for at undgå brug af beton.

Projektet udføres i hovedentreprise, hvor det gennem samarbejde mellem rådgivere og hovedentreprenør er et mål at optimere endnu mere på CO2-aftrykket.

Udbudsprocessen er netop startet med ansøgningsfrist for prækvalifikation den 30. april.

Efter planen skal byggeriet stå færdigt i slutningen af 2026.

Ikke i mål endnu

For to år siden gik Villum Fonden og Realdania i gang med projektet ‘Boligbyggeri fra 4 til 1 planet’, hvor 13 projekter i hele landet skal give deres bud på at opføre boligprojekter, der mindsker klimaaftrykket til en fjerdedel – fra faktor 4 til 1 ift. et standard-boligbyggeri.

Ét af de projekter er altså boligbyggeriet i Nordsjælland.

Læs også: Betonfælleshus i Kanalbyen: Klimapåvirkningen skal helt i bund

Det er arkitekter og bæredygtighedsspecialister hos arkitektvirksomheden Arkitema, der har udviklet de 33 almene rækkehusboliger i samarbejde med Lejerbo, og her har man skullet udtænke og udvikle nye metoder og standarder for at ramme de ambitiøse klimamål for projektet – og samtidig holde sig inden for de økonomiske rammer, der er for alment boligbyggeri:

– Det er en kæmpe udfordring at bygge med det kvarte CO2-aftryk af nutidens standardbyggeri, og vi er ikke i mål endnu, siger partner og senior kreativ leder i Arkitema, Jakob Suenson Schou.

Læs også: Top10: Største bygherrer i Region Syddanmark

– Det har været en enorm læring og en fantastisk mulighed for os at udforske den nye æstetik, som materialer og konstruktioner med ultralave udledninger nødvendiggør, tilføjer han.

Relateret indhold