Campus Kolding vinder aluminiumspris

SDU Campus Kolding har vundet hovedprisen i Alu Award 2015, der uddeles til et alu-projekt, som løfter branchen til nye højder.
Skodderne på Campus Kolding fremhæves i begrundelsen for tildelingen af Alu Award 2015. Foto: Henning Larsen Architects.
Skodderne på Campus Kolding fremhæves i begrundelsen for tildelingen af Alu Award 2015. Foto: Henning Larsen Architects.

Campus Kolding ved SDU Syddansk Universitet er blevet tildelt Alu Award 2015. Prisen uddeles af alufacadesektionen i Dansk Byggeri og Aluminium Danmark i Dansk Industri.

Det er Henning Larsen Architects, der har tegnet byggeriet, som blev valgt for at være helstøbt.

Det er lykkedes at få form og funktion, bæredygtighed, energi og indeklima til at gå op i en højere enhed. I den sammenhæng spiller facaden og klimaskærmen en afgørende rolle.

Per Heiselberg Professor og formand for dommerkomiteen

– Hovedprisen går i 2015 til en bygning med markant og innovativ arkitektur, hvor det er lykkedes at få form og funktion, bæredygtighed, energi og indeklima til at gå op i en højere enhed. I den sammenhæng spiller facaden og klimaskærmen en afgørende rolle, lyder begrundelsen fra dommerkomiteens formand, professor Per Heiselberg. Det oplyser Henning Larsen Architects på sin hjemmeside.

Solafskærmningen på Campus Kolding består af cirka 1600 trekantede skærme i perforeret stål, som er hængt på facaden. Her kan de bevæge sig og justere lysindtaget i forhold til mængden af dagslys. Skodderne kan enten være lukket og ligge fladt langs facaden, være halvåbne eller helt åbne og stikke ud og give bygningen et særligt udtryk. Sensorer på bygningen måler det aktuelle lys- og varmeniveau og regulerer derudfra skodderne mekanisk med en lille motor. Facadens dynamik og muligheder er ifølge prismotiveringen en afgørende grund til, at Campus Kolding modtager prisen.

Facaden tilpasser sig

– Facaden er dynamisk og tilpasser sig klimaforhold og brugermønstre for at sikre optimale dagslysforhold og skabe behageligt indeklima i rummene langs facaden og giver samtidig bygningen et markant, arkitektonisk udtryk, der også fremhæver bygningens bæredygtige profil. Perforeringen giver både et spændende spil i facaden, når den opleves udefra, men også et spil i lyset, når den opleves indefra. Om aftenen vil facaden med lys fra bygningen opleves mere transparent, og det vil være muligt at fornemme husets aktivitet, og facaden bidrager således til dialog mellem bygningens indre liv og betragteren udenfor, siger Per Heiselberg.

Eiler Thomsen Alufacader A/S har fremstillet aluminiumsløsningen, mens Orbicon har været rådgivende ingeniør på projektet.

SDU Campus Kolding er tegnet af Henning Larsen Architects. Foto: Martin Schubert.
SDU Campus Kolding er tegnet af Henning Larsen Architects. Foto: Martin Schubert.

Relateret indhold