BIG bygger det umulige

Museumscenter Blåvand skal være spektakulært. Men det skal også opføres et sted, hvor man ingenting må.
Tirpitz-stillingen i baggrunden gjorde det muligt at få lov til at bygge Museumscenter Blåvand ind i klitten ved Blåvand. Visualisering: BIG.
Tirpitz-stillingen i baggrunden gjorde det muligt at få lov til at bygge Museumscenter Blåvand ind i klitten ved Blåvand. Visualisering: BIG.

Museumscenter Blåvand

  • Museet kommer, foruden ankomstområde, butik og café, til at bestå af fire store udstillingsrum på hver cirka 300 kvm. omkring et centralt fordelings- og anslagsrum.
  • Besøgsforventningerne er 80.000 gæster årligt.
  • Det samlede anlægsbudget er på cirka 130 mio. kr.
  • Blåvand er Danmarks næststørste turistdestination efter København.

– Vores opgave til BIG var enkel: Vi ville bygge et sted, hvor alt var forbudt. Alle fredninger i Danmark er i spil derude – man må ingenting. Så vi ville gerne have et overvældende og spektakulært byggeri, der var usynligt.

Direktør ved Museet for Varde By og Omegn, Claus K. Jensen, fortæller begejstret om tilblivelsen af Museumscenter Blåvand, der lige nu er under opførelse ved Blåvand i Vestjylland.

Vores opgave til BIG var enkel: Vi ville bygge et sted, hvor alt var forbudt.

Claus K. Jensen{break}Direktør, Museet for Varde By og Omegn

Opgaven med at tegne det umulige museum har ligget hos BIG, som helt fra starten var lige så begejstret for opgaven som opgavestilleren.

– BIG sagde til os, at det var fantastisk at få lov til at lave noget, der var så besværligt. Når man bygger i en by, er der ganske vist også nogle begrænsninger, men derudover kan man jo bygge så spektakulært, som man ønsker. Der adskiller denne opgave sig, fordi museet skal bygges ind i en jordbunke i landskabet, siger Claus K. Jensen, som fortæller, at det har været en stor udfordring at få lov til at bygge museet et sted, hvor der ellers ikke må bygges.

Historien hjalp

Men historien har hjulpet byggeriet på vej. Lige ved siden af stedet, hvor Museumscenter Blåvand opføres, ligger Tirpitz-stillingen, der også fungerer som museum. Tirpitz-stillingen er et kanonbatteri, der blev påbegyndt af den tyske besættelsesmagt i 1944 som en del af Atlantvolden, men aldrig færdiggjort.

– Der er en bunker lige ved siden af, hvor vi bygger, og det er derfor, vi har fået lov. Der er en væsentlig historie at fortælle. Men det krævede stadig to-tre års arbejde at få lov – det skete ikke lige henover en weekend, siger Claus K. Jensen, som glæder sig over, at både Varde Kommune og Naturstyrelsen gik tæt ind i samarbejdet omkring planlægningen.

Museumsdirektøren har kontor i Varde 20 kilometer fra det nye museum, men flere gange om ugen tager han turen derud for at følge byggeriet. Selv om byggeriet bliver spektakulært, så er det spektakulært på den eneste måde, der var aktuel.

– Jeg har selv en meget stor kærlighed til området, og jeg elsker naturen herude. Jeg ville aldrig lave noget med store søjler eller lignende. Men samtidig fortjener stedet og historien, at vi byggede noget storslået. Men det måtte ikke være på bekostning af hverken naturen eller det indvendige. Vi skal have et hus, vi kan bruge til noget, og nogle rum, som er åbne og til at lave udstillinger i. Vi har været meget imponeret over BIGs både legende og ydmyge tilgang til hele projektet, slutter Claus K. Jensen.

Det kommende museumscenter vil samle tre eksisterende udstillinger; Bunkermuseum Tirpitz, Danmarks Ravmuseum, der i dag ligger i Oksbøl, samt en udstilling om vestkystkultur.

Museumscenter Blåvand skal efter planen åbne i foråret 2017.

Byggeriet gik i gang i midten af december, og museet skal stå færdigt i foråret 2017. Screenshot: Esben Schlosser Mauritsen.
Byggeriet gik i gang i midten af december, og museet skal stå færdigt i foråret 2017. Screenshot: Esben Schlosser Mauritsen.
Det er BIG - Bjarke Ingels Group, der har haft opgaven med at indføje museet i den vestjyske natur. Visualisering: BIG.
Det er BIG – Bjarke Ingels Group, der har haft opgaven med at indføje museet i den vestjyske natur. Visualisering: BIG.

Relateret indhold