BAT-kartellet: Social dumping skal bekæmpes som ukrudt

Socialdemokraterne vil skærpe kampen mod social dumping med 18 initiativer, der torsdag blev præsenteret på Christiansborg.
Socialdemokraterne har netop præsenteret et udspil mod social dumping, som indeholder 18 initiativer. Foto: Colourbox.
Socialdemokraterne har netop præsenteret et udspil mod social dumping, som indeholder 18 initiativer. Foto: Colourbox.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og justitsminister Mette Frederiksen præsenterede torsdag formiddag et udspil mod social dumping – “Dansk løn for dansk arbejde” – med 18 initiativer, hvoraf flere er direkte rettet mod byggebranchen.

Nogle var gammel vin på nye flasker, men udspillet indeholder også flere stramninger i forhold til gældende regler.

Hver gang et hul lukkes, findes der nye veje. Det er ligesom med vand. Det finder også altid ind i hullerne. Men det skal ikke forhindre os i at bygge “dæmninger”, når vi ser et hul.

Gunde Odgaard, sekretariatschef, BAT-kartellet

Statsministeren påpegede blandt andet, at der er “alt for mange eksempler på især østeuropæisk arbejdskraft, der arbejder til en ussel løn og under ringe arbejdsforhold, fordi nogle virksomheder ikke spiller efter reglerne”:

– Social dumping er unfair konkurrence på dårlige løn- og arbejdsvilkår, sagde Helle Thorning-Schmidt blandt andet.

Større bøder

Hun understregede, at hvis Socialdemokraterne fortsætter ved regeringsmagten efter valget, vil den eksisterende indsats mod social dumping blive fastholdt til 2020, ligesom alle statslige ordregivere skal bruge arbejdsklausuler ved alle offentlige udbud af bygge- og anlægsprojekter.

Der indføres større bøder og strengere straffe for social dumping og brug af illegal arbejdskraft, “hvor det er relevant”, og der skal indgås flere aftaler med østlande mod sociale dumping.

Og så skal der ske en samling af indsatsen mod social dumping i én lovgivning, ligesom der oprettes et “nationalt videncenter for social dumping”.

Som ukrudt

Sekretariatschef Gunde Odgaard fra BAT-kartellet siger i en kommentar til udspillet, at “social dumping er ligesom ukrudt”:

– Det skal man søge at holde nede, men det kommer igen og igen. Faren er, hvis “marken” kun er ukrudt, for så kan der ikke gro andet, siger Gunde Odgaard til Dagens Byggeri.

Han mener i øvrigt, at det er positivt, at der oprettes et videncenter om social dumping, og at lovgivningen på området samles:

– Det snerper hen ad vores gamle idé om at etablere en fælles myndighed, der tager sig af sager om social dumping, der skal bekæmpes fra to fløje. Fagbevægelsen skal yde sin del af indsatsen, og der skal også være en myndighedskontrol, siger Gunde Odgaard.

Kampen fortsætter

Han kalder kampen mod social dumping for en “kamp, der varer ved”:

– Det er virkeligheden, og den er engang imellem hård at kæmpe mod. Hver gang et hul lukkes, findes der nye veje. Det er ligesom med vand. Det finder også altid ind i hullerne. Men det skal ikke forhindre os i at bygge “dæmninger”, når vi ser et hul.

Han erkender, at mange af de østeuropæiske lande ikke har udvist den store vilje til at løse problemerne, men han mener, at med det nye EU-håndhævelsesdirektiv er de pågældende lande pålagt at skulle samarbejde:

– Det er en spæd start, men det er bedre og et skridt fremad i forhold til, hvad vi har set tidligere. Det har været op ad bakke, og det er endnu ikke ned ad bakke, men der sker trods alt noget, siger Gunde Odgaard.

Kædeansvar

Han lægger ikke skjul på, at bygningsarbejderne i Danmark fortsat efterlyser kædeansvar:

– Kædeansvar hos hovedentreprenørerne betyder, at de får en helt anden interesse i en præventiv sortering af underentreprenørerne. Det vil også betyde noget, hvis bygherrer får adgang til at godkende de underentreprenører, der findes på byggepladsen. De skal kunne sige nej til “arme-ben” virksomheder og vikarvirksomheder. Det ville batte noget. Kunden skal have indflydelse på, hvem der løser opgaven, slutter Gunde Odgaard.

Sekretariatschef Gunde Odgaard fra BAT-kartellet mener, det er positivt, at der oprettes et videncenter om social dumping, og at lovgivningen på området samles. Arkivfoto.
Sekretariatschef Gunde Odgaard fra BAT-kartellet mener, det er positivt, at der oprettes et videncenter om social dumping, og at lovgivningen på området samles. Arkivfoto.

Relateret indhold