Bæredygtig akustik i Nordeas nye domicil

Nordeas nye domicil i Ørestad Nord står nu klar, og over den næste tid vil de omkring 2.000 medarbejdere rykke ind et byggeri, hvor der er lagt vægt på god akustik.
Der er monteret 30.000 kvm akustiklofter og over 3.000 kvm vægabsorbenter fra Ecophon i Nordeas nye domicil i Ørestad. Pressefoto.
Der er monteret 30.000 kvm akustiklofter og over 3.000 kvm vægabsorbenter fra Ecophon i Nordeas nye domicil i Ørestad. Pressefoto.

Byggeriet af Nordeas nye 40.000 kvm store domicil i Ørestad er netop færdigt. Når medarbejderne rykker ind i det nye domicil, bliver det i et byggeri, hvor der er tænkt mange tanker om bæredygtighed. Nordea Ejendomme og Henning Larsen Architects, som står bag byggeriet, har nemlig forsøgt at leve op til nogle af de højeste krav på området, og derfor er der valgt bæredygtige løsninger inden for energiforbrug, godt indeklima, sunde materialer og håndtering af regnvand.

Dermed opnår byggeriet platin, som er den højeste score inden for den internationale miljøcertificeringsordning LEED, der især stiller krav til byggematerialernes livscyklus og genbrugsprocenter. Her passede Ecophons akustikløsninger ind i målet på at få byggeriets storrumskontorer til at give en god akustik.

God dokumentation

– Med Ecophons løsninger fik vi et produkt, som både lever op til LEED-kravene og ser flot ud, og så var Ecophon gode til at vedlægge dokumentation for bæredygtigheden på deres løsninger. I Nordeas domicil har vi derfor brugt både deres akustiklofter og vægabsorbenter, som bidrager positivt til lydmiljøet rundt om i de mange storrumskontorer, siger Martha Lewis, senior arkitekt og LEED Green Associate hos Henning Larsen Architects.

I hele domicilet er der monteret 30.000 kvm akustiklofter fra Ecophon og over 3.000 kvm vægabsorbenter, der blandt andet sørger for et godt indeklima med god akustik.

Plantebaseret bindemiddel

Ecophons akustikløsninger er ifølge virksomheden selv de eneste på markedet, der er baseret på miljøvenligt glasuld. Ecophons glasuld kombinerer over 70 procent genbrugsglas med et plantebaseret bindemiddel, der i modsætning til oliebaserede bindemidler ikke udleder formaldehyd.

– Vi har kunnet bidrage med de optimale point, hvad angår bæredygtighed, fordi Ecophons loftsplader har plantebaseret bindemiddel og de højeste certificeringer, man kan opnå og dermed også den laveste CO2-udledning, siger Anders Lisberg Petersen, business unit manager hos Ecophon.

Godt arbejdsmiljø

God akustik handler dog ikke udelukkende om bæredygtighed i naturen, men også om bæredygtighed overfor mennesket. Flere undersøgelser viser, at dårlige lydmiljøer forringer koncentrationsevnen og øger risikoen for stress, hvilket også stiller krav til akustikløsningerne.

– Vi bruger mange af vores vågne timer på arbejdspladsen, så et godt indeklima med god akustik er også afgørende for medarbejdernes fysiske og psykiske velbefindende. Det er en anden slags bæredygtighed, som gerne skulle skinne igennem i 30.000 kvm akustiklofter i Nordeas domicil, og som jeg håber, at medarbejderne kan mærke, siger Anders Lisberg Petersen.

Der er ifølge Ecophon kommet større fokus på god akustik i nye byggerier end tidligere, og med relativt enkle løsninger kan der skabes bæredygtige lydmiljøer med målbar effekt på både naturen og den enkeltes trivsel.

Relateret indhold