Kritik af regeringens klimaudspil: “Vi kan bare fortsætte, som vi plejer”

Selvom regeringen vil stramme klimakravet til nybyggeri fra 12 kg CO2/m2/år til 7,6 i gennemsnit, kalder Reduction Roadmap udspillet uambitiøst og mener ikke, at det vil ændre måden, vi bygger på.
- Set fra branchens synspunkt er regeringens udspil uambitiøst og kommer ikke til at skubbe grønne materialer yderligere frem på hylderne, siger Mikkel Schlesinger fra Cebra, der sammen med Artelia og Effekt står bag Reduction Roadmap.
- Set fra branchens synspunkt er regeringens udspil uambitiøst og kommer ikke til at skubbe grønne materialer yderligere frem på hylderne, siger Mikkel Schlesinger fra Cebra, der sammen med Artelia og Effekt står bag Reduction Roadmap.

Forhandlingerne om emissionskravene i bygningsreglementet for 2025 er netop skudt i gang, og i den forbindelse har regeringen offentliggjort sit udspil.

Læs mere: Regeringen vil stramme klimakravene – forhandlingerne er i gang

Heri lyder ambitionen bl.a. at stramme klimakravet til nybyggeri fra 12 kg CO2/m2/år til 7,6 i gennemsnit, men ifølge Reduction Roadmap skal man ikke lade sig narre af tallene:

– Set fra branchens synspunkt er regeringens udspil uambitiøst og kommer ikke til at skubbe grønne materialer yderligere frem på hylderne. Vi kan bare fortsætte, som vi plejer, i stedet for, at lovgivningen kunne accelerere omstillingen, så vi kan bygge inden for Paris-aftalen i 2025, forklarer Mikkel Schlesinger fra Cebra, der sammen med Artelia og Effekt står bag Reduction Roadmap.

Læs også: Dansk Erhverv: Gode takter i klimaudspil, men behov for mere ambitiøse krav

Byggealliancen har over 600 virksomheders støtte til at halvere loftet i pagt med Paris-aftalen.

Branchen er foran lovgivningen

Ifølge Reduction Roadmap, som en lang række universiteter har datavalideret, skal nybyggeri i gennemsnit udlede maks. 5,8 kg CO2 per kvm om året for at afspejle klimavidenskaben og følge Paris-aftalen i 2025:

– Når man ser på regeringens udspil, er det ekstremt vigtigt at have in mente, at branchen allerede er foran lovgivningen. Den gennemsnitlige klimapåvirkning for nybyggeri er i dag på 9,5 kg CO2/m2/år, siger Steffen Maagaard fra Artelia.

Illustration: Reduction Roadmap.
Illustration: Reduction Roadmap.

Han fortæller videre, at langt de fleste byggerier fra 2025 opnår en CO2-besparelse på ca. 1,8 kg helt automatisk, fordi energisektoren er blevet væsentlig grønnere.

Derved vil klimapåvirkningen fra nybyggeri i 2025 falde til ca. 7,7 kg CO2e/m2 pr. år uden, at branchen ændrer praksis i øvrigt.

Lovgivningen er nøglen

Sinus Lynge fra Effekt vurderer, at regeringens udspil nærmest på decimalen svarer til de CO2-reduktioner, som energisektoren leverer til byggeriet i den samme periode:

– Det betyder de facto, at byggeriet ikke skal ændre en eneste skrue eller et eneste søm – vi kan fortsætte præcis, som vi plejer med business as usual. Og det er synd, når nu hele branchen har meldt sig klar til at omstille.

Læs også: Hofor om at skærpe krav til nybyg: “Vi ser det som vores pligt”

Mikkel Schlesinger supplerer:

– Vi taler reelt om, at byggebranchen skal levere en reduktion på 1,9 kg CO2/m2/år i 2025 for at nå grænsen på maks. 5,8, som flugter med Paris-aftalen. Det har vi landets største investorer, kommuner, entreprenører og rådgiveres ord for, at vi sagtens kan. Men lovgivning er nøglen, for det skal gøres hurtigt og synkront.

Læs også: Ny bog: ‘Blå byggematerialer’ kan blive et klimavenligt Columbusæg

Desuden kan Paris-afstemt regulering gøre den danske byggebranche til en international succes:

– Strammere klimakrav vil tiltrække grønne investeringer til byggeriet i Danmark og samtidig skabe nye løsninger og produkter til det næste store eksporteventyr. Regeringens udspil bremser ikke bare den grønne omstilling af samfundet – det bremser også erhvervets egne ambitioner, siger Sinus Lynge.

Også små glæder

Men selvom grænseværdierne ifølge folkene bag Reduction Roadmap er for forsigtige, glæder de sig over, at der i regeringens udspil lægges op til, at forskellige bygningstyper har forskellige CO2-krav. Ligeledes medtages også byggepladsens klimabelastning i de nye krav, hvilket giver et mere virkelighedsnært billede af klimapåvirkningen fra byggeri.

Læs også: Building Green: Byggeriet skal bryde grænserne

Dog stilles der strengest krav til sommerboliger, som der bygges meget få af i Danmark i sammenligning med f.eks. helårsboliger som enfamilieshuse, pointeres det:

– Boligbyggeri har f.eks. potentiale til større reduktioner således, at der frigøres ressourcer til erhvervsbyggeri og institutioner.

Relateret indhold