Bygma: Uden partnerskaber kan vi strande i byggeriets grønne omstilling

Branchen er ansvarlig for en stor del af landets samlede affaldsmængde. Men det vil Bygma lave om på gennem strategiske partnerskaber med en række leverandører.
Udover at være med til at nedbringe branchens affaldsmængde skal Bygmas Take Back-ordningerne tage hånd om de udfordringer, som kunderne står med i hverdagen, fortæller klima- og bæredygtighedsdirektør Elnaz Ehsani.
Udover at være med til at nedbringe branchens affaldsmængde skal Bygmas Take Back-ordningerne tage hånd om de udfordringer, som kunderne står med i hverdagen, fortæller klima- og bæredygtighedsdirektør Elnaz Ehsani.

De seneste tal fra Miljøministeriet i 2023 viser, at 40 % af Danmarks samlede affald stammer fra byggebranchen. Det svarer til ca. fem millioner tons om året.

Ifølge Bygma er landets håndværkere udfordret på konkrete løsninger, når det kommer til at nedbringe tallene. De vil gerne, men den samlede løsning mangler.

Læs også: Producent opnår EPD på beton af byggeaffald

Det skal koncernens nye Take Back-ordning på de tunge fraktioner i byggeriet, gøre op med, siger virksomhedens klima- og bæredygtighedsdirektør, Elnaz Ehsani, til Dagens Byggeri:

– Vi har indgået en række strategiske partnerskaber, hvor vores udgangspunkt har været at skabe de bedste løsninger til kundernes udfordringer med byggeaffald. Når de f.eks. køber 20.000 mursten, kan vi nu tage afskær og rester tilbage. Det betyder både, at det bliver genanvendt i nye produkter, men det betyder også point til DGNB- og Svanemærket byggeri.

Løftes som minimum fra laveste trin

Ifølge Elnaz Ehsani bunder Take Back-ordningerne i en ansvarlig tilgang til brugen af ressourcer. Derfor er det vigtigt, at branchen bliver ved med at rykke sig i den rigtige retning, og det er her, at partnerskaberne kan være tungen på vægtskålen.

– Det er vigtigt med partnerskaber som disse. Uden dem kan vi ende med at strande i branchens grønne omstilling. Det giver os muligheden for at påvirke udviklingen i den rigtige retning og løfte byggeaffald fra det laveste trin i affaldshierarkiet i form af deponi, til som minimum at genanvende det.

Kan ikke betale sig at lade være

Klima- og bæredygtighedsdirektøren peger på, at en væsentlig del af Bygmas Take Back-ordninger handler om kloge miljømæssige investeringer. Samtidig gør hun det klart, at hvis det skal lykkes at nedbringe affaldsmængden, skal der ske et skift i hvordan, man håndterer materialer på byggepladserne:

– For at vi skal flytte os som branche, skal de miljømæssige investeringer følge med. Det er ikke nemt, men vi vil gerne sætte en stopper for den kedelige smid-væk-kultur og i stedet sætte et større fokus på sortering på byggepladserne. Viljen er der fra håndværkerne, og det er vores ansvar og opgave at understøtte det ved at gøre det nemt og effektivt.

Læs også: Biodiversitet bliver målbart – national målemetode ét skridt nærmere

Hun tilføjer:

– Ser man på det rent økonomisk, så kan implementeringen af vores ordning frem for at bortskaffe materialerne i nogle tilfælde være en dyrere løsning. Det er det, da processerne er større og har flere led. Men vi mener, at det ikke kan betale sig at lade være. Potentialet er nemlig så stort, når vi kigger på CO2-opgørelser til ESG-regnskab samt kundernes grønne profil.

Relateret indhold