Farvel til gasfyret – afkoblingspuljen er atter åben

Afkoblingspuljen blev i januar tømt på 20 dage. Der er afsat yderligere 139 millioner kroner i 2023 til at dække gebyret for afkobling fra gassystemet. Puljen er åbnet i dag kl. 10, og det er først til mølle.
Afkoblingspuljens 100 mio. kr. fik i januar hurtigt ben at gå på. Mange er formentlig gået over til varmepumpe som opvarmningskilde. Arkivfoto: Tekniq
Afkoblingspuljens 100 mio. kr. fik i januar hurtigt ben at gå på. Mange er formentlig gået over til varmepumpe som opvarmningskilde. Arkivfoto: Tekniq

Så er det i dag, du skal slå til, hvis du ønsker at skifte gasfyret ud med eksempelvis en varmepumpe. Den såkaldte afkoblingspulje er henvendt til private husholdninger og udlejere, der ønsker at skifte til en anden varmekilde end gas. Via afkoblingspuljen kan de blive afkoblet gassystemet uden at skulle betale et gebyr.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af bygninger, som bliver opvarmet med varmepumpe, steg med 46.215 sidste år. Det betyder, at 222.455 bygninger i Danmark blev opvarmet med varmepumpe ved begyndelsen af 2023.

Der er nemlig penge at spare ved at skifte gasfyret ud med f.eks. en varmepumpe. En analyse fra DI Byggeri og Finans Danmark viser, at en gennemsnitlig husstand i 2022 kunne spare over 14.000 kr. ved at købe en varmepumpe i stedet for at opvarme boligen med naturgas.

Den årlige besparelse var i 2018-2020 omkring 5.000 kr. Selvom prisen på varmepumper er steget i løbet af 2022, vil besparelsen ifølge analysen stadig være stor.

Læs her, hvordan du får del i pengene.

Først til mølle

Det er det nationale gasdistributionsselskab Evida, der administrerer afkoblingsordningen. Ordningen er et resultat af den politiske klimaaftale fra den 22. juni 2020, hvor der blev afsat midler til gebyrfritagelse ved frakobling fra gassystemet. Midlerne uddeles i perioden 2021-2026.

Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget tilført yderligere 139 millioner kroner til afkoblingsordningen med tillægsaftalen til ‘Aftale om inflationshjælp’ for 2023 og ‘Aftale om vinterhjælp’ for 2022.

De 100 mio. kroner, der var i spil d. 3. januar i år, var opbrugt d. 23. januar.

Afkoblingspuljen er åbnet kl. 10 i dag d. 10. maj. Gebyrfritagelsen tildeles efter først-til-mølle-princippet. Det betyder, at de, som først indberetter et behov for afkobling, får tildelt gebyrfritagelsen, indtil puljen er tom.

Relateret indhold