Meget at vinde med commissioning

Casper Barrett Uggerholt arbejder med Commissioning, der verificerer, dokumenterer og tester, at et byggeri opfylder de specificerede bygherrekrav.
Commissioningleder Casper Barrett Uggerholt har på egen krop mærket, hvor vigtigt det er, at det byggeri, man overtager, leveres uden fejl og mangler. Foto: Niras.
Commissioningleder Casper Barrett Uggerholt har på egen krop mærket, hvor vigtigt det er, at det byggeri, man overtager, leveres uden fejl og mangler. Foto: Niras.

Som tidligere chef i en driftsorganisation er Casper Barrett Uggerholt vant til at sidde på den anden side af bordet, når et færdigt byggeri skal overleveres. Han har set, hvad det gør ved medarbejderne, når installationerne i en ny bygning ikke fungerer efter hensigten.

Med en stor interesse for tekniske installationer, bygningsdrift og kvalitetssikring har han fundet sin rette hylde som bygherrerådgiver og commissioningleder i Niras.

I commissioningprocessen udarbejder bygherre og commissioningleder en driftsorienteret kravsspecifikation med projekterings- og målbare funktionsbaserede krav. Disse krav kontrolleres og overholdes igennem alle projektets faser, så alt fungerer, som det skal både under byggeriet og efter overlevering.

Montør og konstruktør

Casper Barrett Uggerholt har en baggrund som vvs- og energimontør. Efter 11 år og en masse erfaring uddannede han sig til bygningskonstruktør og arbejdede i mange år med facility management. Det var her, der første gang plantede sig et lille commissioning-frø i Caspers hjerte.

– Jeg oplevede, hvordan vi som driftsorganisation skulle løbe ekstra stærkt, når vi overtog en ny bygning med forglemmelser, fejl og mangler på de tekniske installationer. Ud over at det koster tid og penge, så koster det også en del frustrationer i en driftsafdeling. Havde der været commissioning med i projekterne dengang, havde byggeriet sandsynligvis fungeret fra start. Der er så meget at vinde i disse sager, fastslår han.

Jo før jo bedre

Comissioning kan komme ind på et hvert tidspunkt i en byggeproces, men jo før jo bedre. Optimalt starter processen allerede i programmeringsfasen, hvor man udarbejder kravspecifikation og implementerer den i projekteringen. Dermed inddrages værdifulde tidligere driftserfaringer i byggeriet. De krav, som bygherren har til byggeriet, følges tværfagligt gennem hele processen.

Da Casper Barrett Uggerholt fik muligheden for at udbrede kendskabet til commissioning i hele byggebranchen, slog han til og hoppede over på rådgiversiden i Niras.

Ære i at være uafhængig

Commissioninglederen håber, at de kunder, der vælger commissioning til i deres byggeprojekter, oplever, at det har gjort en forskel. Ikke kun på kvaliteten af det færdige resultat, men også for motivationen og det gode samarbejde gennem byggeriets forskellige faser.

– Selv om vi arbejder for en rådgiver, så sætter vi en ære i at være uafhængige. Vi tør godt udfordre vores egen branche. Hvis man afleverer et projekt uden fejl og mangler, så kommer det jo i allerhøjeste grad begge parter til gode. Når bygherren får nøglen, så fungerer det, slutter han.

Havde der været commissioning med i projekterne dengang, havde byggeriet sandsynligvis fungeret fra start. Der er så meget at vinde i disse sager.

Relateret indhold