Svenskere: Sælg Øresundsbroen og byg tunnel

Højtstående svenske politikere vil sælge Øresundsbroen for at skaffe penge til en tunnel mellem Helsingborg og Helsingør.
Et salg af Øresundsbroen kan give økonomisk råderum til at anlægge en tunnel mellem Danmark og Sverige. Foto: Colourbox.
Et salg af Øresundsbroen kan give økonomisk råderum til at anlægge en tunnel mellem Danmark og Sverige. Foto: Colourbox.

Argumenterne for at bygge tunnel mellem Sverige og Danmark har ulmet gennem længere tid på den anden side af Øresund, og det er efterhånden højtstående politikere, der ser på projektet med positive briller.

Det store problem er som altid, at der skal findes midler til financiere så stort et projekt, og dette anslås at komme til at koste i omegnen af 30 milliarder svenske kroner.

Pengene fra et salg skal kunne anvendes til at investere i det næste store projekt. Vi har peget på en tunnel mellem Helsingborg og Helsingør.

Allan Larsson{break}Tidligere finansminister i Sverige

For at se på mulige financieringsmuligheder har man bedt den såkaldte Infrastrukturkommission, som blandt andet tæller tidligere finansminister Allan Larsson, om at se på de muligheder, der kan hjælpe projektet på vej. De foreslår blandt andet, at man financierer tunnelforbindelsen ved at sælge Øresundsbroen. Det skriver det svenske medie DN.

For lidt med én forbindelse

Der peges på, at blandt andre forsikringsselskaber og pensionsselskaber har midlerne til en sådan investering.

– Det er en unik mulighed for at frigøre penge. Hvis man skal få de selskaber med, som forvalter pensioner, så må man også finde en intæktskilde, som giver et langsigtet og stabilt afkast. Det har de fleste veje og jernbanestrækninger ikke, men Øresundsbroen er en lysende undtagelse, siger Allan Larsson til DN.

– Pengene fra et salg skal kunne anvendes til at investere i det næste store projekt. Vi har peget på en tunnel mellem Helsingborg og Helsingør, fortsætter han.

I den svenske artikel peges der på, at det for et eksportland som Sverige er for lidt med kun én forbindelse over Øresund.

Relateret indhold