Esbjerg Kommune i stor LED-satsning

Kommunens ejendomsafdeling forventer at udskifte 2.000 lysrør om året til LED-rør, LED-satsningen giver en energibesparelse, længere levetid og de eksisterende kvalitetsarmaturer genbruges.
Esbjerg Kommunes ejendomsafdeling forventer at udskifte 2.000 lysrør om året til LED-rør. Foto: Colourbox.
Esbjerg Kommunes ejendomsafdeling forventer at udskifte 2.000 lysrør om året til LED-rør. Foto: Colourbox.

Esbjerg Kommune, Ejendomme har siden sidste år udskiftet 1.500 lysrør og forventer de kommende år at udskifte 2.000 årligt i kommunens bygninger. De eksisterende armaturer er af en vis kvalitet og forventes efter ombygningen til LED-rør at holde 30-40 år.

Er armaturet, hvor der skal skiftes rør, i god stand og monteret på et velholdt loft, mener Esbjerg Kommune, Ejendomme, at det kan betale sig udskifte 36 W og 58 W lysstofrør med LED-rør.

Efter ombygningen er der kun fatningerne og rør tilbage, og der er således langt færre komponenter, som kan gå i stykker end tidligere.

El-installatør Ove Knudsen Esbjerg Kommune

– Vi har rigtigt mange ældre, men pæne armaturer siddende rundt omkring på skoler og institutioner med fastsiddende og robuste gitre, og da de ofte er i en bedre kvalitet end de armaturer, vi kan få nu, er det fornuftigt og økonomisk rentabelt at modernisere dem. Det fortæller Ove Knudsen, El-installatør i Esbjerg Kommune.

Store besparelser

Dansk Center for Lys skriver om de mange fordele ved Esbjerg Kommunes LED-satsning, at lyset tænder for fuld styrke og udskiftningen muliggør styring via bevægelsessensorer. Elforbruget reduceres ligeledes fra 44 W til 22 W med LED-rør.

De nye LED-rør har med en levetid på 50.000 timer et stort besparelsespotentiale på drift, da de almindelige lysrør typisk kan holde 8.000-10.000 timer. Netop driften er der store forventninger til, da man med udskiftningen ombygger armaturerne til at benytte LED.

– Efter ombygningen er der kun fatningerne og rør tilbage, og der er således langt færre komponenter, som kan gå i stykker end tidligere. Vi regner med, at de ombyggede armaturer kan holde 30-40 år. Den gennemsnitlige tilbagebetalingstid ligger på kun 2-7 år, påpeger Ove Knudsen om ombygningen, der blot tager 5-10 minutter.

Relateret indhold