Sundhedsfremmende LED-belysning

Slagelse Sygehus har som led i et ELFORSK-projekt installeret LED-belysning med energibesparelser til følge. Ligeledes har belysningen vist sig at have en fremmende effekt på helingsprocessen.
Tidligere ELFORSK-projekter har vist, at LED-belysning kan have en helbredsfremmende effekt. Foto: Colourbox.
Tidligere ELFORSK-projekter har vist, at LED-belysning kan have en helbredsfremmende effekt. Foto: Colourbox.

Et ELFORSK-projekt om at udvikle blændfri gadebelysning tog for Christian Flindt en drejning, da han i samarbejde med Modelmager Morten Lyhne, virksomheden LEDlight Components og Slagelse Sygehus i stedet endte med at fokusere på blændfri indendørsbelysning. Det skriver ELFORSK.

Projektet resulterede i, at man på Slagelse Sygehus nemt har kunnet installere den blændfri LED-belysning i de eksisterende armaturer. Udgifter til drift og vedligeholdelse er med den nye belysning reduceret, og el-besparelsen er på ca. 45 pct., fremgår det af ELFORSK.

Sygehuset ønskede at modernisere sine lysstofrørs-armaturer, og på et brainstormmøde blev vi inspireret til at justere vores oprindelige ansøgning, så vi i anden del fokuserede på blændfri indendørsbelysning.

Christian Flindt

– Sygehuset ønskede at modernisere sine lysstofrørs-armaturer, og på et brainstormmøde blev vi inspireret til at justere vores oprindelige ansøgning, så vi i anden del fokuserede på blændfri indendørsbelysning, fortæller Christian Flindt.

Kortere liggetid

Tidligere ELFORSK-projekter har vist, at LED-belysning kan have en helbredsfremmende effekt. Med intelligent styring af belysningen kan man efterligne døgnrytmen i det naturlige lys til stor gavn for personalet på natskift, der møder ind til lys med høj intensitet.

For patienter, der ikke kommer udendørs, kan LED-belysningen med intelligent styring justeres, således belysningen passer med døgnrytmen tilsvarende en rask persons. Effekter, der virker sundhedsfremmende på både patienter og personale, påpeger ELFORSK.

Relateret indhold