Værdig ældreomsorg for 374 mio. i Birkerød

Det utidssvarende Plejecenter Sjælsø fra 1974 skal udvides og moderniseres med flere boliger og mere plads og fleksibilitet i afslappet og hjemlig stemning.
I det ombyggede Plejecenter Sjælsø vil der blive mere plads og mulighed for bedre omsorg. Modelbillede af det nye Plejecenter Sjælsø fra udbudsmaterialet.
I det ombyggede Plejecenter Sjælsø vil der blive mere plads og mulighed for bedre omsorg. Modelbillede af det nye Plejecenter Sjælsø fra udbudsmaterialet.

Der kommer flere ældre, og det har fået efterspørgslen på plejeboliger til at stige.

Derfor skal et af landets største plejecentre, Plejecenter Sjælsø, gennem en stor udvidelse, der deles op i tre etaper og strækker sig over periode 2023 til 2027.

Læs også: Nordstern valgt til NREPs friplejehjem i Kolding

Vinderen af totalentrepriseudbuddet for nye plejeboliger er netop fundet, og valget er faldet på Adserballe & Knudsen med C. F. Møller Arkitekter, Skala Architecture og ABC Rådgivende Ingeniører.

Tilbuddet ‘På kanten af søen’ øger det samlede antal boliger fra de nuværende 137 til ca. 200 med et samlet budget for alle tre etaper på ca. 374 mio. kroner inkl. moms og værdi af grund. Hertil kommer indeksregulering af entreprisen med virkning fra ét år efter tilbudsdatoen:

– Vi har gennem en årrække bygget nye tidssvarende plejecentre og moderniseret eksisterende. Plejecenter Sjælsø er det sidste i rækken, fortæller formand for bedømmelseskomiteen, borgmester Ann Sofie Orth, og fortsætter:

– Med udbygning og modernisering af centeret i etaper får vi gradvist flere moderne plejeboliger frem mod 2028. Sammen med en række andre tilbud om støtte i eget hjem, aflastningstilbud med videre, sørger vi for at skabe gode rammer for professionel og værdig omsorg for vores ældre medborgere også i fremtiden.

Rumlig kvalitet tilpasset landskabet

Mette Mogensen, cand.arch. og eksternt medlem af bedømmelseskomiteen, siger videre, at komiteen særligt ved, at tilbuddet præsenterer et vellykket byggeri, der via sine proportioner med slanke længer i høj grad signalerer moderne boligbyggeri frem for institution og tilpasser sig både landskabet og den bygningsmæssige kontekst i området:

– Det vindende tilbud har koblet den nye og den eksisterende bebyggelse sammen til et hele, så man samlet set vil opleve Plejecenter Sjælsø som et moderne boligbyggeri med en arkitektonisk sammenhæng, der passer godt ind i landskabet, og hvor der bliver brugt naturvenlige materialer.

– Boligerne får god rumlig kvalitet og private terrasser eller franske altaner, hvorfra der er godt udsyn til omgivelserne, ligesom der i fællesarealerne vil være en god kobling mellem inde og ude og med plads mellem bygningerne, siger hun.

Tre etaper og et plejecenter i drift

For at give plads til den nye bebyggelse skal en del af den eksisterende bebyggelse rives ned, og sammen med opførelsen af de ca. 140 boliger skal dette udføres, mens plejecenteret er i drift.

Derfor deles projekt op i tre etaper således, at beboerne løbende kan flyttes til nye bygninger inden de eksisterende boliger rives ned.

Første etape med opførelsen af 42 boliger forventes påbegyndt efter sommerferien 2023 og færdiggjort til ibrugtagning den 1. januar 2025. Anden etape med yderligere 42 forventes klar til ibrugtagning i 2. kvartal 2026, Tredje etape med 56 boliger ventes klar i 4. kvartal 2027.

Relateret indhold