Ingeniørene er blevet mere attraktive – nu kommer kvinderne

Selvom der stadig er mangel på ingeniører, har en målrettet indsats fra virksomhedernes side betydet langt flere ansættelser end fratrædelser i 2021, viser tal fra FRI. Desuden har initiativer for diversitet og ligestilling også haft positivt effekt.
Andelen af kvinder i ingeniørbranchen er steget for tredje år i træk, ligesom at andelen af kvinder på ledelsesniveau er steget sammenlignet med 2020.
Andelen af kvinder i ingeniørbranchen er steget for tredje år i træk, ligesom at andelen af kvinder på ledelsesniveau er steget sammenlignet med 2020.

I en udfordrende tid er der positiv læsning i den nyeste rapport fra Foreningen af Rådgivende ingeniører, FRI, der netop er udkommet.

Heri opsummeres nøgletal fra 2021-videnregnskaberne i FRI’s medlemsvirksomheder til brancheniveau, og tallene indikerer, at de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder – trods fortsatte udmeldinger om mangel på ingeniører og medarbejdere i andre faggrupper – i 2021 oplevede en historisk høj medarbejderomsætning (antallet af tiltrådte medarbejdere vs. antallet af fratrådte).

– I et marked, hvor vores medlemsvirksomheders vækst primært er begrænset af, hvor meget kvalificeret arbejdskraft, det kan lade sig gøre at tiltrække, er det virkelig positivt at se, at det hårde arbejde, virksomhederne har lagt for dagen på denne front, ser ud til at give pote.

– Vi har en formodning om, at en af de ting, der spiller ind, sammen med en generelt øget rekrutteringsindsats er vores tiltag for at gøre FRI-virksomhederne mere attraktive som arbejdspladser – for alle grupper af medarbejdere, siger adm. direktør i FRI, Henrik Garver, og henviser til statistikken, der netop viser stigende investeringer i efteruddannelse blandt FRI’s medlemmer.

Flere kvinder for tredje år i træk

Derudover har foreningen iværksat en koordineret indsats på blandt andet barselsområdet, hvor det anbefales alle medlemsvirksomheder at tilbyde 11 ugers fuld løn i den øremærkede barsel til anden-forælder.

– Vi andelen af kvinder i branchen er steget for tredje år i træk, og at andelen af kvinder på ledelsesniveau er steget sammenlignet med 2020. I en branche, der traditionelt set har kæmpet med en skæv kønsfordeling, er det en indikation af, at vores initiativer for diversitet og ligestilling har en effekt – som minimum på de parametre, vi kan måle, siger Henrik Garver.

Udfordring ift. de yngste medarbejder

Opgørelsen viser dog også et lille fald i de største medlemsvirksomheders image blandt studerende sammenlignet med året før. Ikke et kritisk fald, men ifølge direktøren en vigtig reminder:

– Over en bred kam kan vi se, at et område, hvor vi i hvert fald kan sætte ind rekrutteringsmæssigt, er, når det kommer til de yngste medarbejdere. Her skal vi blive endnu skarpere på at få kommunikeret, at man som rådgiver både er sikret fordelagtige arbejdsvilkår og en fornuftig work/life balance, mens man samtidig er en bærende del af løsningen, når vi som samfund i de kommende år skal gennemføre den grønne omstilling, siger han.

I alt beskæftigede FRI’s medlemsvirksomheder pr. d. 1. januar 2022 12.916 medarbejdere, hvilket er 656 flere end året før og en stigning på 5,4 %. Medarbejderomsætningen fordeler sig på 22 % nytiltrådte medarbejdere og 16 % fratrådte.

Relateret indhold