Byggepladser giver en ny chance på arbejdsmarkedet

Byggebranchen skriger på arbejdskraft og er samtidig den bedste mulighed for et job for mange på kanten af arbejdsmarkedet - ny guide viser hvordan sociale ansættelser bliver en succes.
For mange unge kan et job på en byggeplads fører til ansættelse eller uddannelse - og dermed være en vej ind på arbejdsmarkedet. Foto: Værdibyg.
For mange unge kan et job på en byggeplads fører til ansættelse eller uddannelse - og dermed være en vej ind på arbejdsmarkedet. Foto: Værdibyg.

Ledigheden er banket i bund, og virksomheder skriger på arbejdskraft. Alligevel er rigtig mange unge uden arbejde og heller ikke i gang med en uddannelse, der senere kunne føre til et job.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd var der 76.600 (7,6 %) af de 15-29-årige, som hverken havde job eller valgt uddannelse. Og det kan der være mange grunde til, men fælles for de unge er, at de får sværere og sværere ved at komme i arbejde, jo længere tid der går.

Samtidig er der stor risiko for, at de ender i ufaglærte og lavt betalte ansættelser resten af livet – måske i kombination med perioder på sociale ydelser. Jobs som kan være gode, men også et usikkert spor, som kan være nærmest umuligt at komme ud af, hvis man senere ønsker noget andet.

Byggeriet er en god vej ind på arbejdsmarkedet

Derfor er uddannelse og tidlig tilknytning til arbejdsmarkedet afgørende for den enkelte, men også for det socialt bæredygtige samfund.

Her er byggeriet og dets mange byggepladser en unik mulighed for at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Branchen er med over 180.000 ansatte landets fjerde største målt på jobs og sætter rekord på rekord i vækst. Og mangler i høj grad flere hænder.

Byggeriet er en branche, som rummer alle typer jobs – fra komplekse ingeniør- og arkitektopgaver til fagligt dygtigt håndværk. Og på landets mange byggepladser er et væld af opgaver, som udgør de mange små tandhjul, der sikrer fremdriften i byggeriet.

Nødvendige opgaver, der ikke kræver særlige kompetencer eller høj håndværksmæssig faglighed at udføre.

Kæmpepotentiale

De jobs er vigtige og skal besættes, og de er samtidig en mulighed for et meningsfuldt job. Det match mellem virksomheder og ledige borgere vil en ny guide fra Værdibyg forsøge af fremme.

– Der er et kæmpe potentiale for, at byggepladserne rundt om i landet i højere grad er med til at understøtte social bæredygtighed, fortæller seniorprojektleder i Værdibyg Mette Skouenborg, som har været projektleder på publikationen “Den rummelige byggeplads – en guide til social beskæftigelse”

– Det kan være ved at ansætte beboere fra lokalområdet til f.eks. at løse daglige driftsopgaver på byggepladsen efterlades området både bygningsfysisk og socialt stærkere end før.

I publikationen samler Værdibyg, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) og entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen a/s (E&P) op på en række erfaringer, som bl.a. E&P har gjort sig med sociale beskæftigelsesindsatser.

Og den beskriver en række værktøjer, som alle i branchen kan bruge i arbejdet med social beskæftigelse.

Win win for borger og branche

Publikationen ser på, hvordan byggebranchens parter kan drage fordel af at arbejde systematisk med social beskæftigelse.

En bygherre kan f.eks. opnå ekstra point i en DGNB-certificering for sin social beskæftigelsesindsats. Et eksempel på, hvordan byggebranchen vinder ved at tænke ind i social beskæftigelse.

– Byggeriet har et enormt stort potentiale til at byde ind på den sociale dagsorden og skabe en win-win situation, hvor branchen får stærkt nødvendig arbejdskraft og udsatte borgere samtidigt får mulighed for at blive hjulpet ind på arbejdsmarkedet, lyder det fra Christina Schultz, sekretariatschef i FBSA

– Det er dét, som vi ønsker at hjælpe virksomhederne til med den nye guide, der er let at benytte på byggeriets projekter.

Kræver en indsats, men den vej vi alle skal gå

Hos Enemærke & Petersen har entreprenøren været en vigtig del af erfaringsopbygningen bag guiden. Her lyder rådet, at man som virksomhed skal være parat til at yde en ekstra indsats, men så er der også et godt potentiale.

– Det er krævende at få mennesker med så svag en tilknytning til arbejdsmarkedet ind i en jobrutine. Så som entreprenør skal man gå ind i det her med åbne øjne, fortæller Anders Strange Sørensen, bæredygtighedschef i E&P.

– Men man leverer så også meget mere til bygherren end et færdigt byggeri – og man kan give hele kvarterer et løft og styrke den sociale bæredygtighed. Det efterspørger de almene bygherrer allerede.

Ifølge Anders Strange Sørensen er den form sociale ansættelser kommet for at blive.

– Vi kan lige så godt geare os til, at andre bygherrer følger trop. Og så hjælper man som entreprenør sig selv og branchen ved at udvide rekrutteringsgrundlaget.

Guiden den “Den rummelige byggeplads – en guide til social beskæftigelse” er støttet af Realdania. Målet med den er, at dele erfaringer og give håndgribelige guidelines. Også i erkendelse af, at social beskæftigelse er vigtigt, men også kompliceret, fordi der er så mange parter, som skal involveres for at få det til at lykkes.

Publikationen er med til at sikre, at social beskæftigelse kan forankres i eksisterende værktøjer som f.eks. paradigmer for samfundsansvar og DGNB-systemet til håndtering af bæredygtighed i byggeriet. På den måde bliver indsatsen lettere for branchen at udføre i praksis,

Relateret indhold