“Ny” retsbygning klar til brug i Aarhus

Erhvervsarkivet i Aarhus er efter en gennemgribende ombygning klar til at lægge historiske rammer til den dømmende magt: Retten i Aarhus.
Erhvervsarkivet er blevet en flot tilføjelse til Retten i Aarhus takket være Enemærke & Petersens mellemkomst. Pressefoto.
Erhvervsarkivet er blevet en flot tilføjelse til Retten i Aarhus takket være Enemærke & Petersens mellemkomst. Pressefoto.

Om projektet

  • Renoveret areal: 3.600 kvadratmeter.
  • Nybygget areal: 56 m2 kvadratmeter i form af tunnelforbindelse til Tinghuset.
  • Bygherre: Bygningsstyrelsen
  • Kunde: Domsstolsstyrelsen, Retten i Aarhus
  • Totalrådgiver: H+ Arkitekter A/S, Rønnow Arkitekter A/S, Tækker Rådgivende Ingeniører A/S
  • Hovedentreprenør: Enemærke & Petersen A/S

– Det var som en engel, der kom.

Sådan lød det da Bodil Ruberg, retspræsident ved Retten i Aarhus, blev spurgt om, hvorvidt Retten i Aarhus kunne være interesseret i at overtage Haack Kampmanns fredede “smykkeskrin”. For nylig fik hun overrakt nøglerne til ejendommen, efter den har været igennem en gennemgribende modernisering og ombygning.

– Erhvervsarkivet er en fantastisk bygning, og jeg ved næsten ikke, hvilket superlativ jeg skal bruge. Resultatet er helt unikt, og det er dejligt at se, at ombygningen er lavet i god ånd – i harmoni med og respekt for bygningen – samtidig med at den lever op til de krav, der er for en moderne retsbygning, siger Bodil Ruberg, der ser frem til at kunne samle de ansatte ved Retten i Aarhus på om end ikke én, så to adresser, der dog ligger ved siden af hinanden, og nu er forbundet med en gangtunnel.

Retten i Aarhus har været lokaliseret i naboejendommen, Tinghuset, siden år 1906.

Moderne arbejdsplads i gamle rammer

Da Erhvervsarkivet i Aarhus betragtes som et betydeligt værk i dansk arkitektur, og da bygningen og læsesalens nagelfaste inventar og lysekroner er fredet, har ombygningen budt på mange faglige udfordringer.

Der har været stort fokus på at sikre et godt indeklima for bygningens brugere. Der er blandt andet etableret balanceret mekanisk ventilation i alle rum med fast ophold og i flere zoner ligeledes mekanisk køling.

Til føringer har man benyttet bygningens eksisterende skakte, reoler mm. På samme måde har man benyttet reoler og lignende til indbygning af akustikpaneler. I det hele taget har alle håndværksfag måtte tænke både traditionelt og kreativt for at finde de helt rette løsninger, eksempelvis i forhold til renovering af terrazzogulve, hvor den samme sten ikke længere kan skaffes, eller i forhold til snoning af ledninger til de fredede lysekroner i den oprindelige læsesal.

Frank Petersen, divisionschef i Enemærke & Petersen, siger om projektet:

-Vores byggesag på Erhvervsarkivet har været en kompleks størrelse. Vi har arbejdet med mange aktører og fagligheder. Det har været en logistisk og planlægningsmæssig udfordring. Og derfor skylder vi en kæmpe tak til vores bygherre og samarbejdspartnere for deres ekstraordinære indsats, lyder det.

Han bakkes op af Tina Krøgh Jeppesen, projektleder i Bygningsstyrelsen, der har været bygherre på projektet. Hun kan ligeledes uddele megen ros til samarbejdspartnerne:

– Jeg er imponeret over håndværkernes store indsats, og de mange kreative løsninger men også stolte faglige traditioner, der har givet os så flot et resultat. Det har været en sand fornøjelse at følge.

Relateret indhold