Staten vil stille sikkerhed for realkreditlån

En ny aftale om finansiering vil betyde, at staten fremover stiller 100 procent sikkerhed for ulån til almene boliger.
Foto: Niels Hougaard.
Foto: Niels Hougaard.

Der er blevet lagt sidste hånd på den aftale om realkreditlån, som VLAK-regeringen fremlagde i august. Aftalen betyder, at staten fremover vil stille 100 procent sikkerhed for realkreditinstitutternes lån til almene boliger. Til gengæld betaler realkreditinstitutterne en provision på 0,12 procent af hovedstolen.

– Jeg er glad for, at realkreditinstitutterne efter mange års forhandlinger om lånevilkårene nu har valgt at indgå en aftale med staten, som sikrer en stor besparelse til fordel for skatteborgerne, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse.

Fra lån til garanti

Den første aftale lagde op til, at staten skulle låne til nybyggeri og renovering af almene boliger gennem statslån i stedet for realkreditlån. Den aftale ville ifølge Transport-, Bygnings- og Boligministeriet spare staten 7 milliarder kroner frem til 2025. FinansDanmark, der er brancheorganisation for realkreditinstitutterne, var dog ikke positive overfor den nye plan.

Planen gik efter drøftelser fra at handle om statslån til at handle om statsgaranti på realkreditlån.

– Omlægningen og den medfølgende besparelse er et væsentligt element i næste års finanslov. Derfor er jeg rigtig godt tilfreds med, at vi nu har fundet en model, som giver en større besparelse for staten samtidig med, at realkreditinstitutterne beholder den opgave, de har indgående kendskab til. Det er en bedre løsning for alle parter, siger finansminister Kristian Jensen.

Relateret indhold