Pris gav det endelige gennembrud

Bæredygtighedsprisen på Building Green kom i hus for Ventilationsvinduet efter mange års udviklingsarbejde.
Bæredygtighedsprisen fra Building Green er kulminationen på mange års udviklingsarbejde med Ventilationsvinduet. Pressefoto.
Bæredygtighedsprisen fra Building Green er kulminationen på mange års udviklingsarbejde med Ventilationsvinduet. Pressefoto.

Med tildelingen af Det Bæredygtige Elements pris for bedste produkt på den netop afholdte messe for bæredygtigt byggeri, Building Green, fremstår Ventilationsvinduet fra Horn-Group som et af fremtidens mest energirigtige valg.

Vinduet blev af juryen fremhævet som en god og stærk bygningskomponent med mange funktioner – for at være en lavpraktisk løsning på et kendt problem – og for at være intuitivt at bruge.

Ventilationsvinduet sparer og tilfører energi ved at forvarme den kolde, friske udeluft, inden den ledes ind i boligen. Ved høje udendørs temperaturer lukkes tilførslen af forvarmet luft, og i stedet vender vinduets teknologi luftstrømmen, så boligen køles. I praksis kan ventilationsvinduet anvendes til såvel nybyggeri som ved renovering af eksisterende boliger, hvor der foruden energibesparelser er behov for et bedre indeklima med forebyggelse af blandt andet skimmelsvamp.

Langt udviklingsarbejde

Udviklingen af Ventilationsvinduet startede i 2004 og har ifølge Poul Horn mødt en del modstand og skepsis, blandt andet fordi det adskiller sig fra branchens kendte normer. Mange komponenter har indgået i processen, som nu er i mål med fremragende resultater for energi og indeklima.

Dette blev senest demonstreret ved et arrangement i Hornslet for 40 specialister inden for byggeri og energi. De så teknologien anvendt 100 procent i et prøvehus fra Jakobsen Huse, opført efter de nyeste principper for bæredygtighed. Her viste fremlagte målinger og beregninger fra Aalborg Universitet, at Ventilationsvinduet vil tilføre huset 1.800 kWh energi på årsbasis.

Samtidig dokumenterede huset i Hornslet, at det med en vinduesløsning af denne type nu er muligt at bygge boliger, der kan opfylde 2020-energirammen på 20 kWh pr. kvadratmeter om året – uden at installere et genvindingsanlæg og uden at have et solcelleanlæg, der henter el til varmepumper og andre installationer.

Med Ventilationsvinduet er der nye muligheder for byggeri efter 2020 energirammen. Pressefoto.
Med Ventilationsvinduet er der nye muligheder for byggeri efter 2020 energirammen. Pressefoto.

Relateret indhold