Norge higer efter byggefaglærte

I 2025 vil den norske bygge- og anlægsbranche mangle 30.000 faglærte, hvis udviklingen ikke vendes.
Befolkningstilvæksten i Norge kræver blandt andet mere effektiv infrastruktur og nye boliger - men der kommer til at mangle faglærte til at udføre byggerierne. Foto: Colourbox.
Befolkningstilvæksten i Norge kræver blandt andet mere effektiv infrastruktur og nye boliger - men der kommer til at mangle faglærte til at udføre byggerierne. Foto: Colourbox.

Det har i en del år været populært blandt danske håndværkere at rejse til Norge, hvor forhold som blandt andet løn virker tillokkende. Og som det ser ud nu, vil der også i fremtiden være rigeligt med jobtilbud hos vores naboer mod nord. Nye tal fra NHO’s(Næringslivets Hovedorganisasjon) kompetencebarometer viser nemlig, at der fremover vil mangle faglærte inden for byggebranchen. Det skriver norske Aftenposten.

Tallene stammer fra en rundspørge blandt 5000 af organisationens medlemmer, hvor de måtte forholde sig til hvilke behov, de vil have de næste fem år. Og her svarer 60 procent, at de kommer til at mangle folk med faglig kompetence. Blandt de 60 procent er der 25 procent der svarer, at det er inden for byggeri og anlæg, behovet ligger.

Befolkningstilvæksten øger behovet for boliger, forretninger og mere effektiv infrastruktur.

Jon Sandnes Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening

Befolkningstilvækst

Undersøgelsen falder i øvrigt fint i hak med en prognose fra det norske SSB, som er en pendent til Danmarks Statistik. I prognosen, som er fra 2014, forudså man, at der vil mangle 30.000 faglærte inden for byggeri og anlæg i 2025. Samtidigt viser tallene, at stadigt færre unge søger ind på uddannelserne, og det ser man på med stor alvor.

– Aktivitetsniveauet inden for byggeri og anlæg i Norge er fortsat meget højt. Vi mangler fagfolk til at bygge broer, jernbaner og veje. Og befolkningstilvæksten øger behovet for boliger, forretninger og mere effektiv infrastruktur, siger Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL), til Aftenposten.

Relateret indhold