Forsikring & Pension mener, at krav om niveaufri adgang for enfamiliehuse, der alene anvendes til boligformål, bør undgås, fordi det gør det nærmest umuligt at klimatilpasse fremtidens private boliger.
Der henvises blandt andet til, at DMI forventer, at Danmark frem mod år 2100 vil opleve at:
– Den samlede regnvandsmængde vil stige med 10-15 procent.
– Situationer med meget nedbør om efteråret vil stige til cirka tre gange så mange, som hidtil.
– Grundvandet vil stå 1,5-2 meter højere end i dag.
– Vi bliver derfor nødt til at finde ud af, hvordan vi bedst håndterer alt det ekstra
vand, vi får. Nu og i fremtiden, skriver Forsikring & Pension.
Byg fornuftigt
Det understreges videre, at en af de ting, der er afgørende for, at vi kan håndtere udfordringerne med vand, er, at vi bygger fornuftigt:
– Vores huse skal være robuste, så de kan klare vejrforholdene, og vi undgår oversvømmede huse, ødelagt indbo og ubeboelige hjem. Når vi bygger huse med niveaufri adgang har overfladevandet fri adgang til at løbe direkte ind i husene. Derudover bliver hele fundamentet af huset presset ned
i jorden, hvilket kan give problemer med vand, der suges op i bygningskonstruktionen, som bliver gennemfugtet. De fugtige mure kan danne grundlag for svampe- og skimmelvækst, noteres det videre i henvendelsen til Folketinget.
Modstandsdygtige
Der peger på, at ældre huse har soklen over jorden, og de er dermed mere modstandsdygtige over for fugt og oversvømmelser:
– Det er denne fornuftige tilgang til husenes modstandsdygtighed over for vores klimaudfordringer, vi synes, giver rigtig god mening. Vi skal bygge fornuftigt, og fremtidssikre vores huse, så vi undgår oversvømmelser og fugtskader. Mange danske kommuner igangsætter i disse år omfattende investeringer i klimatilpasning. Alene i København er der tale om en tocifret milliardinvestering for at begrænse skader som følge af klimaforandringerne. Det er derfor rigtig god fornuft, at reglerne i det kommende bygningsreglement også understøtter klimatilpasningen og danner grundlag for fornuftigt byggeri, der kan modstå de øgede vandmængder, slutter henvendelsen.