Gammelt sygehus ændres til bydel

Tre tværfaglige teams skal omsætte visionen for området ved Amtssygehuset i Aarhus til bud på en ny attraktiv bydel i Aarhus.
De tre teams skal komme med bud på, hvordan Amtssygehusets store område kan transformeres til en ny og moderne bydel i Aarhus. Foto: auh.
De tre teams skal komme med bud på, hvordan Amtssygehusets store område kan transformeres til en ny og moderne bydel i Aarhus. Foto: auh.

De tre teams

  • – Sleth A/S med deltagerne MOE A/S, Urban Creators ApS, Innovation Lab, Mogens Morgen og Martin Thim.
  • – Gehl Architects ApS med deltagerne Henning Larsen Architects ApS, E+N Arkitektur A/S og Rambøll Danmark A/S.
  • – Tegnestuen Vandkunsten A/S med deltagerne LAPLAND Arkitekter ApS, Dansk Energi Management & Esbensen A/S, Schmith Innovation og Neuland v/ Anne Tjetjen.

Af Torben Jastram

Tre usædvanlige teams skal i de kommende måneder arbejde med at omdanne visionerne for omdannelsen af Amtssygehuset til konkrete udviklingsplaner for området.

Vi stiller store krav til de tre teams og deres arbejde, som er vigtige for udviklingen af vores by.

Rådmand Camilla Fabricius Teknik og Miljø, Aarhus Kommune

Aarhus Kommune har netop gennemført et udbud af tre parallelle delaftaler om udarbejdelse af forslag til den kommende udviklingsplan af området.

Der kom 15 tilbud på opgaven, og der er nu udvalgt tre tværfaglige teams, der i løbet af de kommende fire måneder skal omsætte visionen for området til tre forslag til planer, som Aarhus Kommune kan bruge i den videre planlægning af området.

Camilla Fabricius, rådmand for Teknik og Miljø, ser frem til, at de tre teams præsenterer resultaterne af deres samarbejde.

– Vi har en helt særlig mulighed for at udvikle et nyt midtbykvarter, som kommer til at løfte hele området. Vi stiller store krav til de tre teams og deres arbejde, som er vigtige for udviklingen af vores by, siger hun.

Kreativ proces

Arbejdet med parallelopdragene er en kreativ og dialogbaseret proces, hvor de tre teams indgår i en løbende dialog med borgere, interessenter, politikere, embedsmænd og specialister, og det forudsætter gode samarbejdsevner blandt de tre teams.

I udvælgelsen er der desuden lagt særligt vægt på erfaring med blandt andet byudvikling, byplanlægning, arkitektur, bevaring og byliv. Samtidig har en stærk organisering og kendskab til arbejdet med udviklingsplaner været en afgørende faktor.

Plads til 2.500 beboere

Området er med dets centrale beliggenhed og unikke historie et helt særligt byomdannelsesområde.

Når sygehusfunktionerne i 2018 rykker til Det Nye Universitetshospital i Skejby, skal hele sygehusgrunden omdannes til et nyt midtbykvarter med boliger med plads til omkring 2.500 beboere.

– Det skal være en bydel med plads til alle, men hvor vi har et særligt fokus på børn og ældre og er bevidste om områdets forhistorie med fokus på sundhed og fællesskab, siger Camilla Fabricius, rådmand for Teknik og Miljø.

Det forventes, at arbejdet med parallelopdragene bliver afsluttet i foråret 2017, hvorefter Aarhus Kommune træffer beslutning om, hvilke elementer der skal indgå i det videre arbejde med området.

Den endelige udviklingsplan for området forventes færdig primo 2018.

Relateret indhold