Rambøll og Tryg i klimasamarbejde: Skaber den optimale business case for byggeriet

Samarbejdet mellem Rambøll og Tryg skal være med til at føre byggeriet ind i en fremtid, hvor der er fokus på klimasikring allerede før, spaden sættes i jorden. Det er første gang, at et forsikringsselskab og en rådgivende ingeniørvirksomhed indgår i et sådant partnerskab.
Bydel set oppefra
Gennem partnerskabet mellem Rambøll og Tryg skal det blive nemmere at risikoafdække og fremme byggerier i materialer med lavere klimaaftryk end gængse materialer, som tidligere har været svære at forsikre. Foto: Rambøll

Der er ikke nogen tvivl om, at klimaændringernes samfundsmæssige betydning er kommet højere op på dagsordenen i byggebranchen end tidligere. Men jeg synes, det er en kende bekymrende, at det ofte er os, der skal gøre bygherre opmærksom på de udfordringer, som kan ligge i at bygge på et givent område. Udfordringen er knapt så stor, når det gælder de private bygherrer, men kigger vi på kommunerne, er det noget overraskende, at man i mange administrationer ikke ser i den retning.

Sådan siger administrerende direktør Ib Enevoldsen fra Rambøll, hvor man i stadig større omfang indbygger screening for risikofaktorerne ved vand i de projekter, man deltager i. Han siger videre, at de egentlige klimafornægtere for længst er ved at være en saga blot, men konstaterer altså, at især kommunerne skal blive bedre til at tænke i klimaudfordringer, forstået på den måde, at der skal være langt større fokus på risikoafdækning, inden et byggeprojekt sættes i gang.

Et nyt tankesæt i byggebranchen

Det handler om omtanke og rettidig omhu, for Ib Enevoldsen understreger, at bygninger kan være meget forskellige, når det gælder følsomhed over for klimapåvirkninger. Derfor handler det i høj grad om at kende de områder, hvor der skal bygges og tilpasse byggemetoden til de udfordringer, som byggeriet over tid kan risikere at blive udsat for. Der skal med andre ord skabes et nyt tankesæt i byggebranchen, hvor man ikke blot pr. automatik tager et grundstykkes egenskaber for givet.

– Klimaudfordringerne bliver næppe mindre i fremtiden, og derfor har vi i samarbejde med forsikringsselskabet Tryg nu skabt et partnerskab, hvor vi kan rådgive vores erhvervskunder omkring, hvorledes de kan forebygge vejrrelaterede skader og understøtte skadesudbedring, der øger robustheden mod fremtiden, siger Ib Enevoldsen videre.

Kombination af to ekspertområder

Gennem partnerskabet skal det ligeledes blive nemmere at risikoafdække og fremme byggerier i materialer med lavere klimaaftryk end gængse materialer, som tidligere har været svære at forsikre, så ifølge Ib Enevoldsen er man med til at skabe en synergieffekt imellem det, man kan kalde byggeteknisk viden og forsikringsmæssig viden. Et meget vigtigt ord i den sammenhæng er i hans optik risikoafdækning.

Samarbejdet gælder altså to indsatsområder. Det ene handler om at hjælpe erhvervskunder med at gøre deres bygninger robuste mod fremtidens vejr ved at forebygge skader, og når der sker skader at udbedre bygningsskader med blandt andet mere genanvendelige materialer. Det andet handler om at gøre det nemmere at forsikre ambitiøse, grønnere byggeprojekter, som tidligere har været svære at forsikre.

Ib Enevoldsen taler sammen med Johan Kristein Brammer
Det er første gang i Danmark, at et forsikringsselskab og en rådgivende ingeniørvirksomhed indgår partnerskab om fælles løsninger. Til at starte med vil Tryg og Rambøll fokusere på fælles løsninger til bygninger og ejendomme. På sigt er ambitionen at udvikle tilbud til blandt andet landbruget og til grønne energiteknologier, fortæller Ib Enevoldsen fra Rambøll og Johan Kirstein Brammer fra Tryg. Foto: Rambøll

Tidligt samarbejde i byggeprocessen

Det gør man ved at bringe forsikring og design sammen tidligt i byggeriets udviklingsproces. På den måde er det muligt bedre at tilpasse design og risikovillighed samt undersøge om klima- og miljøbelastningen kan reduceres, samtidig med at byggeriet kan forsikres. Med partnerskabet vil de to virksomheder altså sammen rådgive erhvervskunder i at forebygge vejrrelaterede skader og udbedre bygningsskader med blandt andet genanvendelige materialer.

– Vi kan se, at klimaforandringerne bekymrer vores kunder, og det er en del af vores ansvar at finde løsninger, der bedre kan fremtidssikre deres bygninger mod mere ekstremt vejr. Samarbejdet med Rambøll skal imødekomme behovet for at skabe mere tryghed hos vores kunder mod vejrrelaterede skader nu og i fremtiden, siger Johan Kirstein Brammer, der er administrerende direktør i Tryg.

Stigende lov- og rapporteringskrav

– Vand fra oven, fra neden og fra siden er i dag en af de største udfordringer, vi står over for. Rambøll er en af de førende rådgivere inden for klimasikring, og vores eksperter på området hjælper kunder og samfund med at skabe modstandsdygtige samt fremtidssikrede løsninger i overensstemmelse med stigende lov- og rapporteringskrav samt den bæredygtige omstilling af samfundet, siger Ib Enevoldsen. videre.

Udover at forebygge vejrrelaterede skader er ambitionen med samarbejdet som nævnt også at gøre det nemmere for erhvervskunder at få forsikret innovative byggerier. Byggebranchen står for 22 procent af Danmarks CO2-udledning, og de kommende år træder nye skærpede krav til byggeriets klimaaftryk i kraft, hvilket med til at øge behovet for innovative løsninger.

Klimaudfordringer i byen
Klimaudfordringerne bliver næppe mindre i fremtiden, og derfor har Rambøll i samarbejde med Tryg skabt et partnerskab, hvor man kan rådgive erhvervskunderne omkring, hvorledes de kan forebygge vejrrelaterede skader og understøtte skadesudbedring. Foto: Niels Meilvang

Skal sikre større risikotransparens

En væsentlig barriere for realiseringen af byggerier i nye materialer og metoder er imidlertid, at det kan være vanskeligt for forsikringsselskaber at risikovurdere og forsikre disse. Det vil Tryg og Rambøll sammen ændre ved at skabe risikotransparens og yde rådgivning tidligt i byggeprocessen, så det bliver nemmere at forsikre innovative nybyggerier og renoveringer, der kan bidrage til at reducere bygningernes klimabelastning, som tidligere ikke nødvendigvis kunne forsikres.

– Ved at bringe forsikring og design sammen tidligt i byggeriets udviklingsproces kan vi bedre tilpasse design og risikovillighed, og undersøge om klima- samt miljøbelastning kan reduceres, samtidig med, at byggeriet kan forsikres. Det bidrager til at skabe en optimal business case for byggeriet. På den måde vil vi gennem vores partnerskab gøre det nemmere og mere attraktivt for vores kunder at træffe valg, der kan bidrage til at reducere bygningens klimabelastning, slutter Ib Enevoldsen.

Baggrunden for samarbejdet

  • Klimamodstandsdygtighed er evnen til at forudse, forberede sig på og reagere på farlige begivenheder, tendenser eller forstyrrelser relateret til klima, f.eks. forårsaget af mere ekstremt vejr med øget nedbør, stigning i skybrud, og af havvandsstigninger og stigninger i det øvre grundvandsspejl.
  • I disse år skyller bæredygtighedskravene ind over branchen med nye skærpede krav til nybyggeriers klimaaftryk og et revideret bygningsdirektiv i EU, der betyder, at alle bygninger i EU skal være klimaneutrale i 2050.
  • For at gøre det mere attraktivt at anvende genbrug i byggeriet, har et flertal i Folketinget desuden besluttet, at genbrugte materialer skal tælle 0 procent i C02-regnskabet for nye bygninger.
  • Omfanget af nye, innovative løsninger i byggeriet forventes derfor at vokse markant i de kommende år, ligesom investorer og beboere i stigende grad efterspørger mere fokus på forebyggende løsninger i byggeriet.
  • Det kan være vanskeligt at vurdere risikoen for skader med nye løsninger. Det kan f.eks. være byggerier, der gør brug af genbrugte materialer, fordi der ikke er leverandørgaranti på materialerne som på nye, hvilket betyder, at bygherre tager den fulde risiko for materialerne. Det kan også være nye løsninger med materialer som træ, ålegræs, halm og stampet ler, hvor den fulde langtidsholdbarhed eller deres specifikke risikopunkter ikke altid kendes i forhold til brand, bæreevne, fugt, skimmel og nedbrydning.

Relateret indhold