116 påbud fra Arbejdstilsynet på landsdækkende byggepladsaktion

Arbejdstilsynets landsdækkende byggepladsaktion 18. maj afslørede, at der stadig er mange byggepladser, hvor de ikke har styr på sikkerheden.
Arbejdstilsynet udstedte 116 påbud på sin seneste aktion på danske byggepladser. Men der var også en enkel positiv oplevelse. Genrefoto: Colourbox.
Arbejdstilsynet udstedte 116 påbud på sin seneste aktion på danske byggepladser. Men der var også en enkel positiv oplevelse. Genrefoto: Colourbox.

Aktionen i tal

  • – På de 42 byggepladser, hvor der blev afgivet reaktioner, blev der afgivet i alt 116 strakspåbud og forbud. Det giver et gennemsnit på 2,8 pr. byggeplads.
  • – På 15 af de 57 byggepladser var forholdene så gode, at der ikke blev afgivet reaktioner.
  • – På de 42 byggepladser, blev der afgivet øvrige 106 strakspåbud om andre alvorlige forhold fx farlig brug af maskiner, fare for eksponering af kræftfremkaldende stoffer m.v.

De danske byggepladser har gang på gang fået anmærkninger i Arbejdstilsynets sorte bog. Hver gang tilsynet har været i aktion, har der været kritisable punkter på blokken bagefter, hvilket har affødt påbud, strakspåbud og til tider også bøder eller politianmeldelser.

Arbejdstilsynets seneste aktion 18. maj er ingen undtagelse. 57 byggepladser blev tilset, og i alt blev der givet 116 strakspåbud og forbud. Her var det største problem på byggepladserne risikoen for at falde ned fra fx stilladser, tage eller stiger. Udover at fald fra højden er en ulykke, der sker ofte på byggepladser, er den blandt de ulykker, der har de mest alvorlige konsekvenser for de tilskadekomne.

– 45 reaktioner ud 116 på grund af nedstyrtningsfare, hvor otte af dem er så grove, at vi overvejer om de skal have en bøde – det er bare ikke godt nok. Mange kender reglerne og ved godt, hvordan man skal sikre mod nedstyrtning. Så det er temmelig svært at forstå, hvorfor man ikke iagttager reglerne, og at vi gang på gang må til tasterne og sende påbud til virksomhederne, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet inden for bygge og anlæg, Lene Teilberg.

16 strakspåbud

Et andet kendt arbejdsmiljøproblem på byggepladserne er de mange risici for at falde og snuble, fx på ujævne eller hullede adgangsveje eller i rod og affald. På den seneste aktion blev der givet 16 strakspåbud inden for den kategori.

Ulykker ved fald og snublen er blandt de fem mest udbredte arbejdsulykker i byggebranchen og giver tit langt sygefravær. Det kan ifølge Arbejdstilsynet let forebygges ved at have gode adgangsveje, der er bæredygtige og ryddede for byggematerialer.

Netop ryddelighed var en af de positive historier på aktionen. På aktionsdagen genbesøgte Arbejdstilsynet en byggeplads, der tidligere har fået flere påbud, og som på grund af påbuddene besluttede at gøre noget ved arbejdsmiljøet på byggepladsen.

– Der er ofte interessekonflikt, når virksomheden, der skal opføre byggeriet, både er ansvarlig for byggeri og arbejdsmiljø. Men da Arbejdstilsynet gav et påbud, mens bygherre var til stede, besluttede bygherre efter en kortere lukning af pladsen i samråd med hovedentreprenøren at sætte et ekstra fokus på arbejdsmiljøet. Det betød, at der blev ansat eksterne arbejdsmiljøkoordinatorer og ryddet grundigt op på byggepladsen. Det har ved Arbejdstilsynets besøg i torsdags givet tydelige arbejdsmiljømæssige forbedringer på pladsen, hvor der er ryddet op, adgangsvejene er forbedrede og de forhold, som tidligere er blevet påpeget er blevet håndteret, fortæller tilsynschef Tilsynscenter Øst Charlotte Hougaard Juhl, der påpeger en meget vigtig pointe.

– Vi ser gang på gang, at ledelsesmæssigt fokus på arbejdsmiljø har afgørende positiv betydning for arbejdsmiljøet, ligesom det er sket på denne byggeplads, hvor det er lykkes at skabe sikre og forsvarlige forhold, siger hun.

Relateret indhold