Nye guider skal fremme energibesparelser ved renovering

Ved hver fjerde renovering i parcelhuse bliver lovkravene til efterisolering ikke overholdt, viser en undersøgelse. Nu træder Energistyrelsen til med nye guider til både håndværkere og boligejere.
To nye guider og en video til håndværkere forklarer kort lovkravene til energirenovering ved renovering, og hvornår de oftest gør sig gældende. Foto: Getty Images
To nye guider og en video til håndværkere forklarer kort lovkravene til energirenovering ved renovering, og hvornår de oftest gør sig gældende. Foto: Getty Images

Når en husejer skal renovere, er det et lovkrav at efterisolere, hvis det på lang sigt kan betale sig i forhold til fremtidige besparelser på varmeregningen. Men ofte bliver lovkravene ikke overholdt.

En undersøgelse, som Energistyrelsen fik gennemført i 2021, anslår, at energikravene i bygningsreglementet ikke bliver overholdt ved hver fjerde renovering i parcelhuse.

Derfor har Videncenter for Energibesparelser i Bygninger med støtte fra Pulje til bæredygtigt byggeri udviklet to nye guider, som skal støtte håndværkere i deres dialog med husejerne, så flere overholder bygningsreglementets krav om efterisolering ved renovering.

For den manglende overholdelse af reglerne er et problem, fastslår Jens Johansen, leder af Videncenter for Energibesparelser i Bygninger. Han siger:

– Energiforbruget i bygninger udgør næsten 40% af energiforbrug i Danmark, og særligt ældre bygninger bruger meget energi. Derfor kan efterisolering ved renovering af den ældre bygningsmasse gøre en stor forskel for den grønne omstilling. Det betyder, at det er centralt, at husejere og andre bygningsejere overholder lovkravene om efterisolering ved renovering.

To guider og en video

Videncentrets to nye guider – én, som håndværkerne kan bruge i dialogen med husejere, og én direkte til håndværkere – samt en film, som skal klæde håndværkere bedre på til at gøre husejerne opmærksomme på lovkravene, og hvad de betyder.

Guiderne er hhv. en let-læs version af bygningsreglementets krav ved renovering og en simplere forklaring af bygningsreglementets ‘Vejledning om efterisolering’. Begge guides inkl. video kan findes her. De skal gøre lovkravene nemmere at forstå og forklarer samtidig husejernes ansvar, og hvordan de kan sikre sig at overholde lovkravene.

Guiden til håndværkere er en hjælp til at forstå energikravene ved renovering, i hvilke tilfælde de oftest gør sig gældende, hensyn til fugt ved efterisolering og meget mere. Samtidig skal den også hjælpe dialogen med husejerne om renovering og efterisolering.

Læs også: Nu skal der gang i energirenoveringen af den almene sektor

Guiden til husejere er en hjælp til husejere, der i kort form forklarer lovkravene, husejernes ansvar, og hvordan de kan sikre sig at overholde lovkravene. Håndværkere og rådgivere kan bruge guiden til at tage dialogen med husejerne og klæde dem på til at være bevidste om lovkravene og deres ansvar.

Håndværkerne spiller en væsentlig rolle

For håndværkerne spiller en væsentlig rolle i forhold til at vejlede og informere husejerne om reglerne, lyder det fra Jens Johansen.

– Vejledningen og den nye guide præsenterer langt de fleste situationer, en husejer – og håndværker – kan komme ud for, hvor der vil være krav om efterisolering. Mange har hidtil haft en forståelse af, at man skal lave en såkaldt rentabilitetsberegning for at afgøre, om der skal efterisoleres, men det er i langt de fleste tilfælde slet ikke nødvendigt.

– Med vores nye guider gør vi op med dette og forklarer, hvordan man kan bruge vejledningen til bygningsreglementet og vores nye guider til at afgøre, om der skal efterisoleres eller ej.

Relateret indhold