Arkitekturåret 2023: Hylder tegl i midlertidig pavillon

Murerlærlinge står for opbygningen af teglpavillonen 'Bricks in Common', der opføres i forbindelse med Arkitekturåret 2023 i København. Pavillonen vil vise, hvordan klimaaftrykket kan sænkes i et samarbejde mellem moderne teglsten og genbrugte tegl.
Teglpavillonen 'Bricks in Common' placeres på det eksisterende terræn ved havnefronten ud for Havnegade 37 ved Nyhavn. Den kan opleves fra juni til oktober 2023. Model: Aart
Teglpavillonen 'Bricks in Common' placeres på det eksisterende terræn ved havnefronten ud for Havnegade 37 ved Nyhavn. Den kan opleves fra juni til oktober 2023. Model: Aart

Nu er detaljerne faldet på plads for en af de første af de ca. 15 pavilloner, der opføres i København i forbindelse med Arkitekturåret 2023. ‘Bricks in Common’ hedder den, og vil sætte fokus på teglen som traditionsbærende byggemateriale. Samtidig vil teglpavillonen afsøger aspekter af, hvordan teglen kan bringes bæredygtigt med ind i fremtidens byggeri.

– Bricks in Common-pavillonen hylder både med sin form og sin fortælling murerhåndværket og teglen som byggemateriale. Samtidig sætter pavillonen fokus på, hvad der skal til for fortsat at gøre teglen relevant og flytte det stolte håndværk og murerfaget ind i fremtiden på en bæredygtig måde, siger Jens-Jacob Paludan, bestyrelsesmedlem i Københavns Murerlaug.

Ud over Københavns Murerlaug består teamet bag teglpavillonen af arkitekterne fra Aart, Mangor & Nagel og Noaa, OJ Rådgivende Ingeniører, lysdesignerne Ampell og Bega samt leverandørerne Egernsund Wienerberger, Gamle Mursten, Kalk og CRH Concrete.

Murerlærlinge fra Next Kbh og TechCollege står for opbygningen af pavillonen, der vil bestå af tre krydsbuer i forskellig størrelse, hvor teglstenene bindes sammen med kalkmørtel. Derved kan teglen og de øvrige materialer genanvendes i andre sammenhænge efter verdenskongressen. Buerne stabiliseres af betonblokke under hvert ben produceret med low-carbon beton. Den resterende del af basen bliver fyldt ud med sand og grus. Herefter bliver hele basen belagt med teglsten.

Skitse: Aart
Skitse: Aart

Stigende andel af genbrugte mursten

Den mindste bue er opført i en traditionel, massiv og energitung teglsten, mens den mellemste bue ifølge Realdanias projekt ‘4til1Planet’ reducerer CO2-udledningen med 50 % sammenlignet med den mindste bue med brug af – ifølge leverandøren Egernsund Wienerberger – markedets aktuelt mest klimavenlige, blødstrøgne teglsten.

Den midterste bue viser således, at denne reduktion kan opnås allerede i dag.

Den største bue markerer ambitionen med en reduktion på 75 % i CO2-udledning sammenlignet med den mindste bue – samme reduktion, som byggeriet bør nå i 2030. Alle buer bliver opført med en andel af genbrugte sten, hvor andelen stiger fra den mindste bue (10 %) over den mellemste bue (30 %) mod den største, der bliver opført i ca. 70 % genbrugstegl.

Alle buer vil have omtrent det samme CO2-aftryk: Ca. 1 ton CO2eq.

– Tegl er ikke bare tegl, og ift. CO2-udledning er der allerede i dag stor forskel på de mange sten på markedet. For at nå den nødvendige reduktion fra tegl som byggemateriale i fremtiden skal vi, udover at sætte krav til CO2-udledning i nybyggerier, også tænke i at sætte krav til bl.a. håndtering af materialer og genanvendelse, siger arkitekt og partner Nanna Flintholm fra Aart.

En fællesnævner for alle UIA-pavillonerne er, at de, i overensstemmelse med verdenskongressens tema ‘Leave No One Behind’, er designet, så de er tilgængelige for alle og opføres med blik for ansvarligt forbrug af materialer

Teglpavillonen bliver nedtaget til oktober. Finansiel støtte kommer fra Bevica Fonden og VIHDA – Videnscenter for Håndværk, Design og Arkitektur.

.

Relateret indhold