Dansk plast-pavillon skal overbevise hele verdens arkitekter

Til World Congress of Architects UIA i København vil Plastindustrien vise, hvor langt syntetiske materialer, industriel produktion og design, genanvendelse og genbrug kan flytte byggeriet i en bæredygtig retning.
Plastindustrien har allieret sig med tegnestuen Terroir, der har kontorer i hhv. Australien og Danmark, og som tilfører projektet et arkitektonisk perspektiv. (Skitsen er ikke 'Planetary Plastic Pavilion', som skal opføres på Københavns Havn, men et af tegnestuens tidligere projekter 'Building Blocks' fra en udstilling i Stockholm). Ill.: Terroir.
Plastindustrien har allieret sig med tegnestuen Terroir, der har kontorer i hhv. Australien og Danmark, og som tilfører projektet et arkitektonisk perspektiv. (Skitsen er ikke 'Planetary Plastic Pavilion', som skal opføres på Københavns Havn, men et af tegnestuens tidligere projekter 'Building Blocks' fra en udstilling i Stockholm). Ill.: Terroir.

Plast findes allerede i store dele byggeriet, men ideen om plast som bærende element i bæredygtigt byggeri vil nok kunne provokere mange arkitekter og designere, der traditionelt har haft fokus på træ og andre naturmaterialer.

Ikke desto mindre er plastbranchen ligesom resten af verden under omstilling mod cirkulær økonomi. Samtidig foregår en omstilling af forsyningskæden, så plastens råmaterialer leveres fra fornybare kilder, genanvendte ressourcer og power-to-x, for eksempel luftens CO2.

Og det får Plastindustrien nu mulighed for at fremvise.

Plast hører også til de bæredygtige løsninger

Som en ud af ti udstillere er Plastindustrien nemlig udvalgt til at opføre en pavillon, ‘Planetary Plastic Pavilion’, på Københavns Havn, når den internationale arkitekturkongres World Congress of Architects åbner i sommeren 2023 under overskriften ‘bæredygtig fremtid’:

– Det bæredygtige valg til fremtidens byggeri er langtfra kun baseret på traditionelle naturmaterialer. Det kommer måske bag på mange, men plast er ikke bare ekstremt formbart, let og stærkt – det hører også til de bæredygtige løsninger og til fremtidens krav om 100 % bæredygtigt byggeri, siger Plastindustriens innovationskonsulent og tovholder på projektet, Rasmus Grusgaard.

Han tilføjer:

– Det vil uden tvivl kræve en mentalitetsændring hos mange arkitekter at se et ofte udskældt materiale som en central del af løsningen – der ovenikøbet kan designes, så stort set kun fantasien sætter grænserne.

Plastindustrien har allieret sig med tegnestuen Terroir, der har kontorer i hhv. Australien og Danmark, og som tilfører projektet et arkitektonisk perspektiv.

Ingen vej udenom seriøs plast-diskussion

Planetary Plastic Pavilion skal udvikles og designes med henblik på 100 % genbrug og genanvendelse samt brug af genanvendte plastmaterialer. Målet er at opføre en arkitektonisk og æstetisk vellykket pavillon udført primært i plast og møbleret med designede produkter i genanvendt plast, som danske plastproducenter er førende i.

– Pavillonprojektet for et wake up call, siger Rasmus Grusgaard og tilføjer:

– Der er ikke nogen vej uden om en seriøs diskussion og undersøgelse af plast i fremtidens byggeri, hvis vi skal nå en signifikant bæredygtighed i byggeindustrien og samtidig imødekomme et stadig stigende behov for nye boliger og mere bebygget areal.

Formålet med den internationale kongres er at vise, demonstrere og debattere arkitektur som et centralt redskab for at nå FN’s 17 verdensmål inden 2030 – og den debat bliver Planetary Plastic Pavilion altså en del af.

Relateret indhold