Vandet er vigtigt for Sydhavns nye kirke

Første forsøg faldt på økonomien. Nu har et team med Rørbæk og Møller Arkitekter i spidsen vundet EU-udbuddet for den længe ventede kirke i den københavnske Sydhavn. Kirken bliver et tiltrængt samlingspunkt, vurderer menighedsrådet.
Sydhavn Sogns menighedsrådsformand Jane Heitmann underskrive den nye aftale. Den hovedløse mand er arkitekt MAA, partner og adm. direktør i Rørbæk og Møller Arkitekter, Nicolai Overgaard, der nu skal tegne den nye kirke. Det tidligere forslag tegnet af Jaja Architects blev for dyrt at bygge.
Sydhavn Sogns menighedsrådsformand Jane Heitmann underskrive den nye aftale. Den hovedløse mand er arkitekt MAA, partner og adm. direktør i Rørbæk og Møller Arkitekter, Nicolai Overgaard, der nu skal tegne den nye kirke. Det tidligere forslag tegnet af Jaja Architects blev for dyrt at bygge.

Det har været længe undervejs, men nu er totalrådgiveren til det nye kirkebyggeri på Teglholmen i Sydhavn endelig fundet. Rørbæk og Møller Arkitekter har sammen med underrådgiverne Cornelius Vöge, Thing Brandt Landskab og Artelia vundet EU-udbuddet, og skal nu tegne skitserne til Sydhavnens nye kirke, der forventes at stå færdig i april 2027.

Sydhavn Sogn har siden 2019 haft til huse i et midlertidigt kirkeskib, der ligger til kaj på Teglholmen. For menighedsrådet er det afgørende vigtigt, at de mange gode erfaringer fra hverdagen på kirkeskibet inddrages i det nye kirkebyggeri.

Kirkeskibet og vandet omkring giver en række muligheder både i forhold til aktiviteter og kirkelige handlinger, som er helt unikke for beboerne på både Teglholmen og Sluseholmen.

Menighedsrådsformand Jane Heitmann siger:

– Vi har modtaget adskillige stærke og kvalificerede bud. Det stærkeste bud fik vi fra Rørbæk og Møller Arkitekter, som nu får opgaven med at tegne skitseforslag. Det er en spændende opgave – særlig set i lyset af, at sådan en kirke jo skal stå i +100 år.

Tak for tegningerne

Sydhavn Sogns menighedsråd havde ellers valgt et projekt af Jaja Architects som vinder af en arkitektkonkurrence om en ny kirke helt tilbage i 2017. En spændende, pyramideformet og åben kirke med muligheder for ophold på ydersiden. Dette projekt bliver ikke til noget, fortæller Jane Heitmann til Dagens Byggeri.

– Vi har sagt tak for tegningerne til Jaja Architects, men vi har simpelthen ikke råd til at bygge den kirke, som Jaja havde tegnet. Vi ville gerne bygge den, og havde en idé om at vi i underetagen kunne bygge et kulturhus sammen med Københavns Kommune, da hverken Sluseholmen eller Teglholmen har et kulturhus. Vi har været i dialog med kommunen om, at vi kunne lave kirke og kulturhus sammen, men den idé strandede desværre på økonomi.

Et naturligt samlingspunkt

Den nye kirke samt sognehus kommer til at ligge som et knudepunkt på en cirka 3.000 kvm stor grund på Topstykket 20 i den blå den af Sydhavnen – overfor den kommende Enghave Brygge Metrostation.

Sydhavn Sogns menighedsråd ser derfor også kirken som en vigtig resurse for lokalområdet, både når det kommer til fællesarealerne udenfor kirken samt de aktiviteter og kirkelige handlinger, der kommer til at finde sted indenfor kirkens og sognehusets mure.

– Menighedsrådet har store forventninger til både kirkebyggeriet og det nye sognehus som vi håber, kan blive en fast forankret del af kulturlivet i Sydhavn Sogn. Sognet er kulturfattigt, forstået på den måde, at vi mangler et kulturhus i den blå del af Sydhavn. Vi håber fra kirkens side, at vi kan blive et fremtidig naturligt samlingspunkt for koncerter, teaterstykker, foredrag, debatter, sangarrangementer og mange andre spændende aktiviteter, understreger Jane Heitmann.

Vandet er vigtigt

Hun og det øvrige menighedsråd har ingen særlige ønsker til, hvilke materialer kirken skal bygges i. Dog er der noget helt særligt, som hun håber, Rørbæk og Møller Arkitekter vil forholde sig til:

– Grunden går jo helt ned til vandet, så det vi ønsker os allermest, er en kirke, der åbner sig ud mod vandet og som kan være med til at skabe et levende kultur- og kirkeliv på Sluseholmen og Teglholmen. Ellers får Rørbæk og Møller helt frie hænder, siger hun.

Senere i forløbet skal selve entreprisen i udbud. Kirken forventes at stå færdig i april 2027.

Relateret indhold