Modernisering på vej: Sløjfer kvadratmeter – får en mere attraktiv skole

Antallet af kvadratmeter reduceres på Nordals Skolen, der i løbet af tre år skal undergå en større renovering og ombygning. Den nyrenoverede skole får nyt kulturhus som nabo.
En rød skole set gennem et grønt klatrenet, der er holdt sammen af grønne plasticknopper
Arbejdet med Nordals Skolen forventes påbegyndt ved udgangen af 2025. Først skal totalrådgivningen i EU-udbud. Genrefoto: Getty Images

Fra udgangen af 2025 og tre år frem sker der ting og sager på Nordals Skolen i Nordborg på Als. En justeret masterplan for en gennemgribende renovering er netop blevet godkendt af byrådet.

Totalrådgivningen forventes udbudt i begrænset licitation med forudgående prækvalifikation. Det viser et opslag i Byggefaktas SMART-database over bygge- og anlægsprojekter.

Kulturhus som ny nabo

EU-udbuddet forventes gennemført i efteråret 2024, oplyser kommunen med borgmester Erik Lauritzen i spidsen. Han siger:

Læs også

Fællesskabet er i centrum af nyt college i Sønderborg

– Det er essentielt, at vi har en attraktiv folkeskole i Nordborg, der kan honorere nuværende og fremtidige krav og sikre en god skolegang for børn i Nordborg og omegn. Jeg er samtidig meget tilfreds med, at justeringen af masterplanen spiller sammen med Byrådets andre udviklingsprojekter i Nordborg, herunder etablering af et kulturhus som ny nabo til skolen og ændrede trafikforhold i byen. Dertil kommer, at ungdomsskolen flyttes fra Havnbjerg til Nordals Skolen, hvilket betyder, at der også bliver liv i skolebygningerne efter skoletid, siger han.

’Skolernes Årti’

Projektet omfatter både ombygning og renovering af skolen, hvis samlede antal kvadratmeter reduceres i forbindelse med renoveringen. Den gamle skole, træværksted samt musiklokalet udgår fra den fremtidige disponering af skolen, kan man læse i SMART.

Luftfoto over Nordborg med lange, røde skolefløje i midten. I forgrunden en firkantet, sort kasse af en bygning
De gamle, røde skolebygninger skal fremadrettet ikke være en del af Nordals Skolen. Til gengæld flytter ungdomsskolen ind på skolen. Foto: Sønderborg Kommune

Formanden for Børne- og Uddannelsesudvalget, Jesper Smaling, ser frem til at få sat arbejdet i gang.

– Byrådet har i enighed besluttet, at det kommende årti, er ’Skolernes Årti’. En vigtig del af dette er en markant investering i at løfte de fysiske rammer på vores skoler. Nu er det Nordals Skolens tur. Gennem dialog og inddragelse af elever, medarbejdere, forældre, ledelse og lokalsamfund er der skabt et solidt ejerskab til Masterplanen. Skønt vi reducerer antallet af kvadratmeter med renoveringen, vil der efter moderniseringen være plads til op til to spor på alle årgange fra 0.-9. klasse, og etableret et produktionskøkken, der giver mulighed for at afprøve en madordning, siger han.

Læs også

I Herning river de skolen ned. Ny skole til 231 mio. kr. på vej

Byggeriet planlægges i etaper, så skolen kan fungere fuldt under ombygningen. Arbejdet forventes færdigt ved udgangen af 2028.

Relateret indhold