Det går tjept med at få en ny skole i Herning til erstatning for den 70 år gamle Herningsholmskole. I løbet af skolernes sommerferien har der været godt gang i nedrivningen af de nyere dele af skolen.
Allerede om en uge tager borgmester i Herning Kommune, Dorte West, første spadestik til den nye skole, som byrådet bevilligede 231 mio. kr. til i juni.
Kommunen havde til en start – i 2020 – budgetteret med 160 mio. kr., men så kom corona, højere byggematerialepriser, højere rente mv. Byrådet måtte derfor finde ekstra midler til det omfattende projekt. Det lykkedes i juni, og allerede kort efter gik arbejdet så i gang med at rive skolebygningerne ned.
Davidsen øger sin markedsandel markant med tre opkøb
Først falder den 736 kvm tilbygning med seks undervisningslokaler til indskolingen, samlingsrum, depot, toiletter og teknikrum, som stod færdigopført i 2016. Herfra vil store dele af bygningen kunne genanvendes, oplyser Benno Gosvig fra entreprenørfirmaet af samme navn til Herning Folkeblad.
– Det er et krav, at byggematerialerne skal genbruges. Der er ikke noget, der går til spilde, fortæller Benno Gosvig til avisen.
Meget skal på deponi
En stor del af skolen er opført i 1954 – altså dengang man brugte asbest og PCB i byggematerialer. Det vil gøre nedrivningsopgaven noget mere udfordrende, siger Benno Gosvig til Herning Folkeblad.
Nytænkende team skal udvikle Fælledbys nye skole
– Dengang brugte man PCB og asbest i byggeriet. Vi ved ikke, hvor meget der er i den gamle skolebygning, men der kommer meget, der skal på deponi.
Nedbrydningen vil foregå etapevis, mens de nye bygninger skyder op.
Langtidsholdbare materialer og løsninger
Ifølge Byggefaktas database over bygge- og anlægsprojekter, SMART, vil nedrivningen fortsætte, mens den nye skole opføres. Bag vinderprojektet står C.C. Contractors sammen med GPP Arkitekter, Afry på ingeniørdelen og Bymunch By- og Landskabsdesign som landskabsarkitekt. Rum & Adfærd v/Valinka Suenson er tilknyttet som indretningsarkitekt.
Nedbrydningen vil foregå etapevis, mens de nye bygninger skyder op.
Den nye, 10.50 kvm skole bliver opført i langtidsholdbare materialer og løsninger og får plads til tre klasser på alle årgang. Det er omkring 100 elever mere end i dag. Udvalgsformand for Børn- og Ungeudvalget i Herning Kommune, Anne Mette Bang Rasmussen, fortæller:
”DGNB Rum er en milepæl”: Lejemål opnår første certificering
– Vi synes, at vi her kan bygge en skole for fremtiden, som kan rumme eleverne. Det er lykkedes at skabe en moderne byskole med et stort fokus på fællesskab og nærhed, siger hun.
Elever og lærere forventes at kunne flytte over i den nye skole i sommeren 2026. Herefter begynder nedbrydningen af de sidste dele af den gamle skole. Udearealerne vil være færdige i 2027.