Uambitiøs: FRI stempler regeringens 2030-plan

Den netop præsenterede 2030-plan imponerer ikke hos Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, der savner en retning for, hvordan udfordringer som arbejdskraft og grøn omstilling løses.
Adm. direktør i FRI, Henrik Garver.
Adm. direktør i FRI, Henrik Garver.

Regeringen har i dag præsenteret sin 2030-plan, og heri er sat et mål om at løfte fuldtidsbeskæftigelsen med 45.000 i 2030.

Der er allerede besluttet reformer, som skal øge fuldtidsbeskæftigelsen med over 19.500, og derudover skal fuldtidsbeskæftigelsen løftes med yderligere ca. 9.500 i 2030, bl.a. via en skattereform på 6,75 mia. kroner, som skal gøre det mere attraktivt at arbejde.

Læs også: Arbejdsgiverforeninger om skatteudspil: Der skal langt mere til

Hos Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, hilses planen velkommen, men den bliver også mødt med skepsis over ambitionsniveauet:

– Der er ikke mange overraskelser i regeringens 2030-plan. Og den gør som sådan ingen skade. Men den er på den anden side heller ikke videre ambitiøs, siger adm. direktør i FRI, Henrik Garver, og tilføjer:

– Det er flot, at man har et ambitionsniveau om at hæve arbejdsstyrken med 45.000. Men vi får ikke noget reelt bud på, hvor de skal komme fra – eller hvor mange af de 45.000 der vil være i stand til at løfte nogle af de mere komplicerede opgaver, vi står overfor som samfund.

Læs også: DI og SMVdanmark: Godt forslag til skattereform, men også fejlskud

Henrik Garver fortæller, at han gerne have set et oplæg, der udstak en retning for – og kom med nogle konkrete løsninger på – hvordan der tiltrækkes flere internationale eksperter til Danmark:

– Det handler om at skabe langt bedre vilkår for international arbejdskraft i Danmark, end hvad vi kan tilbyde i dag, siger han.

En dråbe i havet

Med det grønne råderum har regeringen og en række af Folketingets partier allerede afsat 53,5 mia. kroner frem mod 2040. Dertil kommer, at der i 2030-planen afsætter en ny reserve på 4,25 mia. kroner i 2030, som skal bruges til at investere yderligere i den grønne omstilling og i at udvikle velfærden.

Men heller ikke på dette område er FRI-direktøren imponeret:

– Vi ser bl.a., at der er afsat 4,25 mia. kroner ekstra til at investere i den grønne omstilling. Et beløb, der lyder flot, men er en dråbe i havet ift. de udfordringer med energiomlægning, klimasikring og infrastruktur, vi står overfor.

Relateret indhold