Regler besværliggør øget produktivitet i renovering

Det er afgørende at øge produktiviteten i renovering. Der er brug for både brancheudvikling og bedre politiske rammevilkår for at opnå det mål. Konference 12. april på Christiansborg sætter spot på politiske regler og love, som spænder ben for øget produktivitet.
Konference 12. april på Christiansborg sætter spot på politiske regler og love, som spænder ben for øget produktivitet. Her der det NCC's renovering af Hørgården på Amager. Foto: Torben Jastram.
Konference 12. april på Christiansborg sætter spot på politiske regler og love, som spænder ben for øget produktivitet. Her der det NCC's renovering af Hørgården på Amager. Foto: Torben Jastram.

Allerede i dag ligger størstedelen af aktiviteten inden for byggeriet i renovering, mens nybyggeriet står stille. Der bruges mere end 100 milliarder kroner årligt på renovering. Prognoserne for de kommende år peger på, at den aktivitet kun vil stige. Derfor mener partnerne bag branchesamarbejdet ‘Renovering på dagsordenen’, at det er vigtigt at sikre en øget produktiviteten, så man får mere renovering for pengene.

– Byggeriets parter er på tværs af branchen enige om at arbejde for ambitiøs renovering. Det skal være muligt at få det samme for mindre eller mere for det samme. Branchen arbejder målrettet med en række initiativer og konkrete tiltag for at realisere dette, men oplever at brancheudvikling ikke kan gøre det alene. Det er afgørende, at de politiske rammevilkår ikke spænder ben for øget produktivitet, siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, som indgår i branchesamarbejdet sammen med 11 andre af byggeriets centrale parter.

Pilen peger også på rammevilkår som et problem. For eksempel er der store dokumentationskrav til offentlige udbud.

Direktør Michael H. Nielsen Dansk Byggeri

Otte anbefalinger

Ifølge en undersøgelse fra 2014 udført for Ingeniørforeningen IDA er der et effektiviseringspotentiale på op mod 15 milliarder kroner, hvis vi blandt andet bliver mere produktive i renoveringen af vores bygninger. I forlængelse af den undersøgelse blev det undersøgt i regi af Renovering på dagsordenen, hvordan produktiviteten i renovering kan øges. Den analyse resulterede i otte anbefalinger, der blandt andet pegede på procesoptimering, foranalyser, innovative udbud, digitalisering og hurtigere myndighedsbehandling.

– Anbefalingerne til øget produktivitet i renovering viser, at branchen selv skal tage ansvar på sig. Det gør byggeriet også i vid udstrækning. Men pilen peger også på rammevilkår som et problem. For eksempel er der store dokumentationskrav til offentlige udbud. Uddannelserne har udfordringer med at udbyde tværfaglige forløb, som giver merit. Den strategiske udvikling af bygningerne hæmmes af kassetænkning. Og myndighedsbehandlingen kan være mere effektiv. Det er blandt andet nogen af de problemstillinger, som vi rejser på konferencen, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

Bygningsordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) er vært for konferencen, hvor også bygningsordførerne Andreas Steenberg (RV), Mette Reissmann (S) og Kim Christiansen (DF) deltager.

Se mere her.

Relateret indhold