PEFC boycutter ‘konflikttræ’ fra Rusland og Belarus

Alt træ fra Rusland og Hviderusland er 'konflikttræ' og kan derfor ikke indgå i PEFC-certificerede produkter, meddeler bestyrelsen i PEFC International. I FSC diskuterer man stadig, hvordan en boycut bedst kan skrues sammen.
Krigen i Ukraine får nu også betydning for de træprodukter, der sædvanligvis tilflyder det danske marked østfra. PEFC har besluttet, at det ikke længere vil være muligt at benytte russisk og belarussisk træ i PEFC-certificerede produkter. Arkivfoto: PEFC
Krigen i Ukraine får nu også betydning for de træprodukter, der sædvanligvis tilflyder det danske marked østfra. PEFC har besluttet, at det ikke længere vil være muligt at benytte russisk og belarussisk træ i PEFC-certificerede produkter. Arkivfoto: PEFC

PEFC og FSC

  • PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) er et certificeringssystem for bæredygtigt skovbrug. PEFC er bygget op af nationale medlemmer i mere end 50 lande, så retningslinjerne for den bæredygtige skovdrift er tilpasset det enkelte lands klima og miljø.
  • FSC (Forest Stewardship Council) er en global certificering til ansvarlig skovdrift, der giver sikkerhed for, at træ og papir kommer fra veldrevne skove og andre ansvarlige kilder. FSC arbejder både for natur og menneskers vilkår i verdens skovområder.

Alt tømmer, der stammer fra Rusland og Belarus, betegnes nu som ‘konflikttømmer’ og kan derfor ikke bruges i PEFC-certificerede produkter, oplyser bestyrelsen for PEFC International.

‘PEFC er ekstremt bekymret over den russiske regerings angreb på Ukraine. Den militære invasion er i direkte modsætning til vores kerneværdier. Denne aggression forårsager ubeskrivelig og uacceptabel smerte og død for uskyldige mennesker, herunder kvinder og børn. Det har også en øjeblikkelig og langsigtet destruktiv indvirkning på miljøet, på skovene og på de mange mennesker, der er afhængige af skove for deres levebrød,’ lyder det fra den internationale certificeringsordning.

Afklaringen om, at tømmer fra Rusland og Belarus er konflikttræ, følger efter et ekstraordinært møde i PEFC’s internationale bestyrelse, der har sat sig sammen for at diskutere Vladimir Putins militære aggression mod Ukraine og dens implikationer for PEFC og PEFC-certificerede skovejere og virksomheder.

Kategoriseringen af ??tømmer fra de to lande som ‘konflikttømmer’ er baseret på FN’s generalforsamlings resolution ‘Aggression against Ukraine’, der blev vedtaget d. 2. marts, og som PEFC bakker op om for at sikre integriteten af ??PEFC chain of custody-certificering. Denne præcisering er i første omgang gyldig i seks måneder.

PEFC International Board fortsætter med at overvåge situationen og vil overveje yderligere foranstaltninger efter behov, oplyses det.

En vanskelig situation

FSC’s ledelse diskuterer i øjeblikket den krig, Rusland fører i Ukraine, og meddeler senest d. 7. marts, at organisationen snart vil træffe en beslutning om FSC-certifikater i Rusland og Belarus.

– FSC kan ikke spille en rolle i at tillade handel med skovprodukter at sætte skub i krigen i Ukraine. Samtidig skal vi overveje, hvordan vi fortsat kan være en kraft for ansvarlig skovforvaltning i Rusland og Hviderusland – det er vores mission. Vi bruger den ekstra tid, vi har brug for, til at kæmpe med denne vanskelige beslutning, siger director general i FSC, danske Kim Carstensen, i en videokommentar.

– Mange beder os om at slutte med at certificere i Rusland og Belarus, og det kommer vi også til at gøre indenfor de næste par dage, lover Kim Carstensen som understreger, at det for FSC er vigtigt også at gøre det rigtige i forhold til skovejere og -medarbejdere i de berørte lande, hvor mange vil blive ramt af sanktioner – også selvom de er imod krigen.

Opdateret d. 10. marts 2022: FSC sanktionerer nu også træ fra Rusland og Belarus. Læs mere her.

Relateret indhold