Tyverier fra varebiler er aftagende. Jublen er dog begrænset

Antallet af anmeldte tyverier fra varebiler faldt mærkbart i 2021. Det er dog stadig et fåtal af tyverierne, der fører til sigtelser. Det efterlader plads til forbedring, lyder det fra både Tekniq Arbejdsgiverne og brancheorganisationen for forsikring og pension.
Antallet af indbrud i varebiler har været støt faldende siden 2017. Lukkede grænser under corona, et stort mørketal og en lav sigtelsesprocent indikerer dog, at det ikke er tid til at hvile på laurbærrene. Kilde: Rigspolitiet
Antallet af indbrud i varebiler har været støt faldende siden 2017. Lukkede grænser under corona, et stort mørketal og en lav sigtelsesprocent indikerer dog, at det ikke er tid til at hvile på laurbærrene. Kilde: Rigspolitiet

Der blev i 2021 anmeldt 3.549 tyverier fra varebiler mod 4.751 året før, hvilket svarer til et fald på godt 25 %. Det viser nye tal fra Rigspolitiet. Hos F&P – brancheorganisation for forsikring og pension – glæder man sig over, at tyveri fra varebiler viser en faldende tendens.

– Det er en god udvikling, men tallet skal endnu længere ned. Det er dyrt for håndværkeren – og forsikringsfællesskabet – at have indbrud i varebilerne. I gennemsnit løber tyvene med ca. 70.000 kr. pr. indbrud. Ud over selvrisiko og genanskaffelse af værktøj er der også tabt arbejdsfortjeneste, værkstedsbesøg og besværet med at skulle rykke rundt på kundeaftaler, siger underdirektør i F&P, Pia Holm Steffensen.

– I forsikringsbranchen ser vi gerne, at politiet gør en særlig indsats især der, hvor der er tale om systematisk og organiseret kriminalitet. Men derudover kan håndværkere og andre, der kører i varebiler, også selv gøre det besværligt for tyvene. Det kan de ved f.eks. at være opmærksomme på, hvor de parkerer deres biler, hvordan bilen og værktøjet er sikret og ved at gøre det svært for tyvene at sælge tingene videre ved at mærke dem, tilføjer Pia Holm Steffensen.

Læs mere under billedet…

Pia Holm Steffensen, underdirektør i F&P - brancheorganisation for forsikring og pension, opfordrer bl.a. til, at varerummet i varebiler ikke kan åbnes via førerkabinen, da det er den adgangsvej til værktøj og andre effekter, mange indbrudstyve benytter.
Pia Holm Steffensen, underdirektør i F&P – brancheorganisation for forsikring og pension, opfordrer bl.a. til, at varerummet i varebiler ikke kan åbnes via førerkabinen, da det er den adgangsvej til værktøj og andre effekter, mange indbrudstyve benytter.

Stort mørketal

Hos Tekniq Arbejdsgiverne, som blandt andet repræsenterer landets el- og vvs-installationsvirksomheder, understreger man dog, at der ikke er nogen grund til at hvile på laurbærrene.

– For det første så kan vi rolig regne med, at der er et stort mørketal med tyverier, som ikke anmeldes. Manglende fokus fra politiet gør det mindre attraktivt at anmelde. Samtidig så har lukkede grænser under coronakrisen gjort arbejdsbetingelserne vanskeligere for de tyve, der fragter bytte ud af landet. Derfor bliver det interessant at følge udviklingen i 2022, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos Tekniq Arbejdsgiverne.

Kun få sager opklares

Tekniq Arbejdsgiverne hæfter sig ved, at det kun er et fåtal af de anmeldte sager, som opklares. Faktisk er sigtelsesprocenten faldet fra 12,2 % i 2020 til 7,4 % i 2021.

– Det er ikke godt for retsfølelsen. Der er brug for, at politiet styrker deres indsats for at komme tyverierne til livs. Der er i hvert fald slet ikke plads til bare at læne sig tilbage og nyde de faldende tal, så længe tyvene kan operere stort set uden risiko for at blive fanget, understreger Maria Schougaard Berntsen.

Hun opfordrer samtidig til, at man fra politiets side gør det lettere for blandt andet håndværksvirksomheder at følge tyvenes ‘rejse’ rundt i landet, så man bedre kan tage sine forholdsregler, når de langfingrede gæster er på visit i lokalområdet.

– Vi ved af erfaring, at tyvene ofte slår til i bølger i skiftende dele af landet. Ved at gøre det muligt at følge tyverierne i noget nær realtid, kan du som virksomhed f.eks. bede dine svende om at parkere på virksomhedens egen adresse om aftenen eller at være særligt årvågne, når tyvene er på spil i nærheden. Det kan man ikke i dag, hvor disse data ofte er flere måneder undervejs og derfor først bliver tilgængelige, når de ubudne gæster er over alle bjerge, før man kan se, at de har været på spil, siger Maria Schougaard Berntsen.

Læs mere under billedet…

- Der er brug for, at politiet styrker deres indsats for at komme tyverierne til livs. Der er i hvert fald slet ikke plads til bare at læne sig tilbage og nyde de faldende tal, så længe tyvene kan operere stort set uden risiko for at blive fanget, understreger cheføkonom hos Tekniq Arbejdsgiverne, Maria Schougaard Berntsen.
– Der er brug for, at politiet styrker deres indsats for at komme tyverierne til livs. Der er i hvert fald slet ikke plads til bare at læne sig tilbage og nyde de faldende tal, så længe tyvene kan operere stort set uden risiko for at blive fanget, understreger cheføkonom hos Tekniq Arbejdsgiverne, Maria Schougaard Berntsen.

Frisæt de offentlige data

Tekniq Arbejdsgiverne har i løbet af det sidste år sat politisk fokus på netop tyveri fra varebiler og råbt de relevante myndigheder op.

– Dette er blot en lille brik blandt de mange potentialer, der findes i et langt mere digitaliseret samfund. Myndighederne skal tage den nye rolle som dataleverandør på sig og frisætte offentlige data på en lang række områder. Det skaber mere tryghed og en øget retssikkerhed. Både dansk erhvervsliv og forsikringsbranchen er klar, understreger Maria Schougaard Berntsen.

Relateret indhold