1155 almene boligafdelinger får bedre styr på udgifterne

Afdelingerne får gransket budgetterne for at sikre at de ikke betaler for meget - i husleje, til vedligehold, drift og fornyelse.
En række almene afdelinger får nu en tilstandsvurdering og gennemgået budgetterne. Foto: Rambøll.
En række almene afdelinger får nu en tilstandsvurdering og gennemgået budgetterne. Foto: Rambøll.

Ekstern granskning

  • Granskning er en påkrævet ekstern undersøgelse af vedligeholdelses- og fornyelsesplaner for alle almene boligafdelinger.
  • En ekstern gransker skal hver 5. år vurdere om vedligeholdelses- og fornyelsesplanen er retvisende og omfatter de nødvendige aktiviteter.
  • Den eksterne granskning skal første gang være foretaget inden 1. januar 2022.
  • Kilde: Landsbyggefonden

Er huslejen på et fornuftigt leje, tager tømreren for høj en pris for at udskifte et vindue i ejendommen, eller er den faste vvs’ers priser tårnhøje, når han skifter termostater eller toiletter.

Det kan være svært at holde helt styr på om udgifterne er rimelige, medmindre man gør en større indsats for indsamle og krydstjekke markedspriser på løbende basis.

Nu får en række almene boligselskaber en hjælpende hånd.

Landsbyggefonden har valgt Rambøll til at udføre tilstandsvurdering og ekstern granskning af 1155 afdelinger i Storkøbenhavn. Det svarer til 16 procent af alle boligafdelingerne i Danmark.

Det er et led i den obligatoriske granskning, som skal udføres i alle landets almene boligafdelinger. Her kræves det, at en ekstern gransker hvert 5. år vurderer om vedligeholdelses- og fornyelsesplanen er retvisende og omfatter de nødvendige akti- viteter.

Granskning og obligatorisk energimærke

Granskningen tjekker vedligeholdelses- og fornyelsesplanerne for boligafdelingerne, som skal gøre det nemmere at vurdere tilstanden og planlægge den fremtidige vedligeholdelse for afdelingerne.

Som en del af den eksterne granskning vil alle boligafdelinger også få udarbejdet et opdateret energimærke. Hvis afdelingen ikke har et eksisterende energimærke, skal der udarbejdes et.

Ved granskningen besigtiger de 20 bygningsdele for alle afdelingerne. Det er desuden et krav, at energimærkning indgår i vurderingen. Besigtigelsen foregår visuelt, og skal foto-dokumenteres.

Udgifterne til de første to runder at eksterne granskninger samt opdatering af energimærker afholdes af Landsbyggefonden.

Digitalt alment bygningsregister

I forbindelse med gransknings opgaven opbygges et nyt digitalt alment bygningsregister. Det indebærer, at boligorganisationerne indrapporterer oplysninger om den enkelte afdeling og de forskellige bygninger, der er i afdelingen.

En væsentlig funktion i det nye almene bygningsregister er muligheden for at opsamle data fra en række andre databaser.

Centralt er at kunne overføre data fra boligafdelingernes langtidsbudgetter for planlagt og periodisk vedligeholdelse.

Relateret indhold