TV2 får kritik for håndværkerprogrammet “Danmark mod Østeuropa”

TV 2 manglede gyldigt samtykke og burde have afindekseret omtale, skriver Pressenævnet i kendelse.
Pressenævnet kritiserer TV2 for program, hvor to firmaer skulle lægge det samme tag. Foto: Colourbox.
Pressenævnet kritiserer TV2 for program, hvor to firmaer skulle lægge det samme tag. Foto: Colourbox.

Det skabte debat landet over, da man på TV2 kunne se et dansk og et østeuropæisk hold håndværkere lægge det samme tag – i konkurrence mod hinanden.

De to konkurrerende firmaer var ikke blevet orienteret om programmets reelle formål. Det er blandt andet dét, Pressenævnet nu kritiserer.

Programmet bar titlen “Danmark mod Østeuropa”.

“Der er mange fordomme om danske og østeuropæiske håndværkere. Nogle siger, at danske håndværkere er dygtige, men dyre og langsomme? Er østeuropæiske håndværkere fagligt dårlige, men hårdtarbejdende og billige?”, lød spørgsmålene i en artikel på tv2.dk, som blev offentliggjort inden programmet blev vist 12. januar i år.

I programmet blev de to firmaers arbejde vurderet ud fra forskellige parametre. Firmaet med de østeuropæiske håndværkere vandt.

Lukker firma

Tømrermesteren med danske håndværkere klagede til pressenævnet.

De har nu i en kendelse givet ham medhold i nogle af anklagepunkterne.

Blandt andet var tømrermesteren gået med til at medvirke i programmet ud fra den overbevisning, at programmet handlede om arbejdsglæde med mere.

TV2 bragte i forbindelse med programmet en artikel om, at kunden i programmet overvejede at politianmelde tømrermesteren. Det havde kunden oplyst i en mail til produktionsselskabet i juni 2016. Artiklen blev altså bragt mere end et halvt år efter.

Det får TV2 ligeledes kritik for af Pressenævnet.

Ifølge Ekstrabladet, frygter tømrermesteren i dag konkurs. Han fortæller til avisen, at han efter programmet nærmest ikke har haft nogen kunder. Derfor har han besluttet at lukke firmaet.

Relateret indhold