Efter lønhop – malerne forventer negativt efterår

Økonomisk usikkerhed, pris- og rentestigninger og aflyste projekter betyder, at 38 % af virksomhederne i malerbranchen nu forventer en faldende omsætning i 2. halvår 2022, viser ny undersøgelse.
Et forrygende første halvdel af 2022 for malerfaget forventes et fald i omsætning i et kommende halvår. Foto: Gettyimages.
Et forrygende første halvdel af 2022 for malerfaget forventes et fald i omsætning i et kommende halvår. Foto: Gettyimages.

Det er ikke mere end tre måneder siden, at det, noget usædvanligt, lykkedes mestrene og svendene i malerfaget at blive enige om at sætte den såkaldte prisliste op – et år før tid – fordi faget skreg på kvalificeret arbejdskraft.

Men efter et forrygende første halvdel af 2022 for malerfaget i Danmark er forventningerne til det kommende halvår meget negative:

38 % af virksomhederne forventer en faldende omsætning, mens 14 % forventer fortsat vækst.

Det viser en netop offentliggjort konjunkturundersøgelse fra Danske Malermestre.

Ikke et marginalt problem

Det er den økonomiske usikkerhed, pris- og rentestigninger og bygherrer, der aflyser projekter, som spiller ind, lyder forklaringen fra direktør for Danske Malermestre, Ole Draborg:

– Næsten hver tredje af malervirksomhederne har oplevet, at bygherrer eller hovedentreprenører har aflyst projekter, fordi budgetterne er skredet på grund af stigende lønninger og materialepriser. De aflyste projekter udgjorde i gennemsnit godt 11 % af de berørte virksomheders omsætning, så vi taler absolut ikke om et marginalt problem, tværtimod.

Opbremsning fra et meget højt niveau

Undersøgelsen viser dog også en lav ledighed på 3,8 % i gennemsnit i årets første fem måneder, hvilket ikke er set siden 2008.

Til gengæld har omsætningen i 40 % af virksomhederne været begrænset af mangel på arbejdskraft.

– Så alt andet lige må man konstatere, at den forventede opbremsning i andet halvår 2022 sker fra et meget højt niveau, siger Ole Draborg.

Undersøgelsen bygger på svar fra 200 malervirksomheder med en samlet beskæftigelse på over 2.000 malere, svarende til cirka 25 % af malerfaget.

Relateret indhold