Sunde tegn på et mere roligt boligmarked

Den vilde periode med tårnhøje prisstigninger er ved at være ovre, og den senere udvikling peger i retning af, at boligmarkedet er ved at finde et mere normalt niveau
Der har været færre fremvisninger i løbet af højsommeren. Foto: Palle Peter Skov/Home.
Der har været færre fremvisninger i løbet af højsommeren. Foto: Palle Peter Skov/Home.

Efter en rekordstart på året har boligmarkedet de seneste måneder oplevet færre fremvisninger og handler, og ifølge Home Boligbrief, der udgives af ejendomsmæglerkæden Home og Danske Bank, er antallet af fremvisninger så småt ved at stabilisere sig:

Tal for juli viser, at der har været 1 % flere fremvisninger af sommerhuse i løbet af højsommeren, mens 0,5 % færre har set på hus. 4,2 % færre så på lejlighed end i juni.

Til Dagens Byggeri fortæller Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home, at det er sundt for markedet:

– Det har været et vildt år, en historisk periode, og alle har kunnet se, at det ikke vil være sundt, hvis det blev ved. Der er tegn på, at vi går ind i en mere rolig periode, og et stabilt niveau er til gavn for alle.

Prisstigninger fortsætter

Tal fra både Home og Boligsiden viser fortsatte prisstigninger de seneste måneder, mens fremvisninger og handler er faldet. Boligbrief, der har de første boligpriser tilgængelige, viser, at der også i juli er plus i salgspriserne for lejligheder og sommerhuse, men et lille fald i huspriserne.

Ifølge Home og Danske Bank skal prisstatistikken tolkes forsigtigt, da prisudviklingen måned for måned typisk viser større udsving end aktiviteten. Stigningstakten i priserne er ifølge Home Boligbrief lavere end set tidligere på året.

– Det seneste år har alle tre boligtyper haft to-cifrede prisstigninger, og efter mange måneder med tryk på boligsalget er der fortsat et opadgående pres på priserne. Men vi forventer, at det aftager, siger Michael Dalsager og peger på, at boligsalget har gode kår den kommende tid:

– Økonomien er stærk, mange danskere har job og penge til boligkøb, og renten er lav, så en del af nedgangen i aktiviteten skyldes nok, at mange allerede har fremrykket og indfriet boligønskerne tidligere i år.

Okay situation for både køber og sælger

At markedet ser ud til at være på vej ind i en roligere periode er kun godt, siger Michael Dalsager videre til Dagens Byggeri:

– Vi er ved at genåbne samfundet, og det vil vise sig med mere normale tilstande. Det har været en hæsblæsende tid at være køber i, men nu er udbuddet begyndt at stige igen, der et større udvalg af boliger, og man skal nødvendigvis ikke slå til med det samme. Det er godt for især køberne, og samtidig kan ejerne være glade for de prisstigninger, vi har set. Så det er en okay situation for begge parter.

Relateret indhold