Omsætningstal ser pæne ud

I de første ti måneder af 2015 voksede byggeriets nominelle omsætning på hjemmemarkedet med hele 8,3 procent, og Dansk Byggeri forventer, at tallet har en pæn chance for at holde året ud.
Omsætningstallet for byggeriet er vokset i forhold til sidste år. Foto: Byggeriets Billedbank Aps.
Omsætningstallet for byggeriet er vokset i forhold til sidste år. Foto: Byggeriets Billedbank Aps.

Danmarks Statistik har udsendt foreløbige tal for erhvervslivets omsætning på hjemmemarkedet baseret på virksomhedernes momsindberetninger. I de første ti måneder af 2015 har det samlede erhvervsliv løftet den indenlandske omsætning med 2,1 procent i forhold til tilsvarende periode sidste år. Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

– 2,1 procent er en moderat nominel omsætningsvækst, men dog en klar forbedring i forhold til de senere år, hvor hjemmemarkedet har befundet sig i en zombie-lignende tilstand, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

The usual suspects

Ifølge Danmarks Statistik er det bygge- og anlægsbranchen, der sammen med videnservice, hoteller, restauranter, rejsebureauer, rengøring og anden service er højdespringerne i omsætningsudviklingen.

– Det er “the usual suspects” der fører an i fremgangen på hjemmemarkedet. Men allerkraftigst er væksten i bygge- og anlægsbranchen med et foreløbigt plus på 8,3 procent i forhold til 2014 og en indenlandsk omsætning for branchen, der i årets ti første måneder lå hele 13,8 milliarder kroner højere end i den tilsvarende periode i 2014, siger cheføkonomen, der har regnet sig frem til dette facit på baggrund Danmarks Statistiks tal.

Hamstring

Byggeriets omsætningsvækst har ifølge Dansk Byggeri siden genindførelsen af Boligjobordningen i sommer befundet sig på et positivt udviklingsspor, og sidste måneds år-til-dato-vækst på godt syv procent er nu blevet løftet til en år-til-dato vækst godt otte procent. Derfor forventer Bo Sandberg høj aktivitet året ud.

– Vi kan se frem til endnu en bølge “hamstring” af Boligjobopgaver op til nytår, hvor det hidtil kendte håndværkerfradrag omdannes til en målrettet energirenoveringsordning. Derfor tyder det meste på, at byggeriets nominelle omsætningsvækst i 2015 kan fastholdes på niveauet omkring syv til otte procent, siger Bo Sandberg.

Når omsætningsvæksten næppe kan forventes at stige yderligere i de sidste to måneder af 2015, skyldes det, at også sammenligningsåret 2014 var præget af hamstring af Boligjobopgaver i slutningen af året.

Relateret indhold