Mission completed: KF-formand går af med solide sejre i bagagen

Der bliver igen tid til tidligere tiders hobbyer som fiskeri, sejlads og fotografi, når Gert Johansen til nytår sender formandsstafetten videre til sin afløser for bordenden hos Konstruktørforeningen (KF).
Konstruktøren, formanden og politikeren Gert Johansen bliver fra nytår til lystfiskeren, bedstefaren og pensionisten Gert Johansen, når han går på pension efter 13 år som Konstruktørforeningens første fuldtidsformand. Foto: Palle Peter Skov.
Konstruktøren, formanden og politikeren Gert Johansen bliver fra nytår til lystfiskeren, bedstefaren og pensionisten Gert Johansen, når han går på pension efter 13 år som Konstruktørforeningens første fuldtidsformand. Foto: Palle Peter Skov.

KØBENHAVN: Der var engang, hvor en bygningskonstruktør tydeligt kunne kendes på sin skovmandsskjorte, når konstruktøren passede sit arbejde på byggepladsen. Man varetog sine egne faste opgaver, og deltog ikke for alvor i byggeledelsen på tværs. Men sådan er det ikke længere.

– I dag er bygningskonstruktørerne med i stort set alle aspekter af byggeriet, og vi gør en afgørende forskel. Ikke mindst i forhold til udviklingen af bæredygtigt byggeri og energirenovering frem mod et fossiltfrit samfund i 2050, siger formand for KF, Gert Johansen, der for næsten 14 år siden blev valgt som konstruktørernes første fuldtidsformand.

I dag er vores netværk unikt, og KF er blevet en professionel partner og medspiller for de øvrige aktører.

Formand Gert JohansenKonstruktørforeningen

Fremtiden kræver friske kræfter

Han tager imod Dagens Byggeri på sit kontor i København, som han til det kommende årsskifte forlader og giver videre til sin afløser – den nuværende næstformand Kirsten Nielsen.

– Fremtidens udfordringer kommer til at kræve friske kræfter, så derfor synes jeg, tiden er gunstig for et skifte på posten. Jeg er fuldstændig overbevist om, at Kirsten og Kim (Bendix Olesen, den kommende nye næstformand) bliver det helt rigtige makkerpar til fremtiden, fortæller Gert Johansen.

Professionalisering var rigtigt set

Beslutningen om at professionalisere foreningen blev taget af bestyrelsen kort før Gert Johansen blev valgt i 2007, og det skete, fordi man ønskede mere politisk indflydelse.

– Det var set i bakspejlet en rigtig fornuftig beslutning, for som forening har vi flyttet os langt – også med ind i det centrale politiske landskab, hvor vi før var i periferien. Vi bliver nu meget ofte spurgt om input og holdninger, når nye regelsæt og ordninger inden for byggeriet diskuteres politisk af de folkevalgte. I dag er vores netværk unikt, og KF er blevet en professionel partner og medspiller for de øvrige aktører, siger han.

Uddannelse kopieret i udlandet

I løbet af hans formandsperiode er medlemsantallet i foreningen fordoblet, og den 3,5 år lange uddannelse har gennemgået en markant fornyelse og er mere populær end nogensinde. Hvert år uddannes omkring 1000 nye konstruktører i Danmark. Gert Johansen er stadig med i korpset af censorer, og det forventer han at forsætte med en rum tid endnu, for her er erfaring en vigtig parameter og en forudsætning, når man er censor.

– Vores uddannelse er virkelig god, og den giver de studerende en både meget bred og solid platform, som man også har fået øje på uden for landets grænser. Jeg har brugt en del af min tid på at fortælle om vores uddannelse, når jeg er sammen med mine kollegaer i internationalt forum. Det har fået flere lande til at skele til os – for eksempel Irland, der stort set har kopieret vores uddannelse, og det er jeg naturligvis meget tilfreds med, siger den 68-årige, der selv blev uddannet i faget tilbage i 1981.

Den største sejr

Han mener selv, at den største udfordring – og samtidig den største sejr – har været at få KF sat på landkortet, som en kompetent samarbejdspartner med indspil i den byggepolitiske debat. Tidligere var det som regel ingeniørerne og arkitekterne alene, der blev bedt om deres input i aktuelle sager.

– Vi er både herhjemme, i det nordiske samarbejde og i EU blevet en troværdig, moderne, visionær, deltagende og politikskabende organisation. Det har været min drøm, og jeg er meget taknemmelig for, at det lykkedes. Det viser, at vi i KF kan tillade os at have store forhåbninger for fremtiden – ikke for foreningens egen skyld, men for alle dem, der stoler på og har tillid til os, siger Gert Johansen til Dagens Byggeri.

En anden af de helt store landvindinger er Gerts gamle drøm om, at KF kunne få sin egen kandidatoverbygning.

– En kandidat som tager afsæt i vores specialistrolle som generalist. Og det er netop lykkes, idet et samarbejde med Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering har fået etableret uddannelsen cand.tech.arch. Uddannelsen som bygger direkte oven på BK-uddannelsen og kun den, hvilket jo er rigtigt godt, da branchen netop efterspørger den brede faglighed som BK har, men med et øget fokus på netop design og arkitektur, siger han.

Sejlads på to-do listen

På spørgsmålet om, hvad han fra 2021 skal bruge sin nyvundne fritid til, svarer formanden:

– Det bliver helt sikkert en lidt underlig situation – især i begyndelsen. For at være ærlig kan det godt bekymrer mig lidt, for jeg har brugt rigtig mange timer på KF, så jeg skal helt sikkert have genoptaget nogle gamle hobbyer for at fylde tiden ud. Jeg har altid været glad for fotografi og lystfiskeri. Og så sejlede jeg en hel del kapsejladser tidligere i mit liv, så jeg regner med, at jeg på et tidspunkt vil købe mig en lille sejlbåd og genoptaget den interesse, siger han.

Gert Johansen glæder sig også til, at der bliver mere tid til hustruen hjemme i villaen i Næstved, hvor han har haft adresse i mange år.

– Jeg har også to børn og to børnebørn. Måske kan jeg med tiden få børnebørnene til at interessere sig for sejlads. Det må være et af mine nye mål, lyder det fra den snart afgående formand.

Relateret indhold