KOMMENTAR: SF for tidligt ude med politisk aprilsnar

SF's forslag om at forlænge BoligJobordningen ved at fjerne selskabsskattelettelsen må være fundet i kassen med "politisk spøg og skæmt", mener Dagens Byggeris journalist på Christiansborg.
SF's forslag om forlængelse af ordningen med forhøjet fradrag er næppe realistisk på nuværende tidspunkt. Foto: Colourbox.
SF's forslag om forlængelse af ordningen med forhøjet fradrag er næppe realistisk på nuværende tidspunkt. Foto: Colourbox.

KOMMENTAR: Havde det ikke været for den meget alvorlige situation for især de mindre håndværkervirksomheder, der opstår ved nytår, når BoligJobordningen – Håndværkerfradraget – bortfalder, så ville man være tilbøjelig til at le højt af SF’s paradeforslag om at bevare fradraget mod til gengæld af fjerne sænkningen af selskabsskatten. Det er intet mindre end en “politisk aprilsnar”, der er nogle måneder for tidligt ude.

Det er et forslag, SF kan fremsætte i bevidstheden om, at det “ingen gang har på jord”, da det forudsætter, at alle partier bag vækstpakken skal acceptere, at selskabsskattelettelsen bortfalder, og det er ikke bare usandsynligt – det er en politisk umulighed. Det vil hverken Venstre eller De Konservative gå med til, selv om de to partier gerne så BoligJobordningen forlænget.

Beskæmmende

Havde SF ment noget alvorligt med forslaget, havde de fremsat det i forbindelse med forhandlingerne om Finansloven, men det skete som bekendt ikke.

Det har været beskæmmende at opleve, hvordan regeringen – med SF som støtteparti – har slagtet en populær ordning, der har skabt arbejdspladser specielt i mindre byggevirksomheder. Der har ikke været politisk vilje til at lytte til de virksomheder, der har fingeren på pulsen.

I stedet er det endnu engang embedsmænd, der ud fra deres teoretiske modeller når frem til, at BoligJobordingen er for dyr i forhold til provenuet. Og politikere lytter jo mere til embedsmændene end til dem, der i sidste ende finansierer “butikken” – det private erhvervsliv.

Blomst fra Dansk Industri

Der skal nok være mange mindre håndværkervirksomheder, der har sympati for SF’s forslag om at udsætte/fjerne selskabsskattelettelsen, der først og fremmest er en “politisk blomst plantet af Dansk Industri”.

Men vejen til flere arbejdspladser skal lægges med både lettelser til de store virksomheder og med initiativer, der skaber arbejdspladser i eksempelvis de mindre byggevirksomheder.

Når man tænker på, at det offentlige forbrug har passeret 1000 milliarder kroner, virker det uforståeligt, at der ikke skulle kunne findes nogle milliarder kroner til en effektiv BoligJobordning, der ikke bare skaber arbejdspladser, men også forvandler sort arbejde til hvidt. Og måske, hvis den skrues rigtigt sammen, ligefrem giver et positivt provenu.

Stop-and-go

SF bidrager med sit forslag til forvirringen om, hvad der skal ske efter nytår. INGEN fornuftig boligejer vil frem til næste valg få foretaget hverken energirenoveringer eller andre forbedringer af deres bolig, når de med en stor sandsynlighed kan forvente, at et regeringsskifte i løbet af året fører til genindførelse af BoligJobordningen.

Det kan fremkalde et langt større dyk i byggebeskæftigelsen, end forudsagt af de værste pessimister. Byggesektoren har før været ramt af politisk “stop-and-go”, og nu sker det igen.

Man siger, at det er menneskeligt at fejle – det er dumhed at gentage samme fejl. Det gælder også politikere….

Relateret indhold