Klimalov til debat under grøn byggemesse

Hvordan kan byggeriet bidrage til klimaloven? Hvor skal vi sætte ind for at sænke forbruget af CO2? Det spørger Danske Arkitektvirksomheder fem nøgleaktører om på årets Building Green.
Lene Espersen samler en række aktører i en debat om bidrag til klimaloven og mulige CO2-reduktioner under årets Building Green i Forum. Foto: Jørgen True.
Lene Espersen samler en række aktører i en debat om bidrag til klimaloven og mulige CO2-reduktioner under årets Building Green i Forum. Foto: Jørgen True.

Direktør i Danske Arkitektvirksomheder Lene Espersen har en mission på årets Building Green. Hun vil åbne politikernes øjne for gevinsterne i flere energieffektiviseringer.

Hidtil har dansk politik primært fokuseret på at gøre strømmen grønnere ved at gå fra fossile brændsler til vedvarende energi. Men der er meget at hente ved at blive bedre til at spare på energien, mener hun:

– Energieffektiviseringer er en billig måde at reducere CO2-forbruget på. Det er samtidig en samfundsøkonomisk klog vej til den grønne omstilling, fordi vi skaber økonomisk vækst, bidrager til klimamålene og forbedrer forsyningssikkerheden. I dag energirenoverer vi kun 0,5 procent af vores bygningsmasse. Vi burde mindst renovere 2 procent. Vi er meget bagud, siger hun.

Offentlige bør gå forrest

Lene Espersen mener, at løsningen kunne være nogle særligt grønne finansieringsordninger og en forpligtelse fra de offentlige bygherrer til at gå forrest med energirenoveringer. Hvis en større del af de offentlige ejendomme bliver energirenoveret, vil det have en mærkbar CO2 effekt, føre nye teknologier med sig og inspirere mindre bygherrer til at følge trop.

– Offentlige bygherrer forvalter nogle af de største ejendomme herhjemme. Begynder de at energirenovere, vil det betyde meget for CO2 regnskabet. I en anden skala er i de private husejere, som ikke altid har et incitament for at energirenovere. Husejere bor i gennemsnit syv år i deres hus. Indenfor den tidshorisont kan det ikke betale sig at bruge 300.000 kr. på at skifte taget. Her kunne vi se på, om vi kunne introducere nogle nye finansieringsmuligheder, så de private husejere kan få hjælp til at foretage de nødvendige investeringer, siger Lene Espersen.

Flere upcyclede materialer

I en kommende debat om CO2-reduktion og klimaloven – på Building Green sidst på måneden – får Lene Espersen følgeskab af partner i Tredje Natur Flemming Rafn, direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen, vicepræsident for bæredygtighed i Velux Ingrid Reumert og Radikale Venstres klimaordfører Ida Auken. Ida Auken er en stor fortaler for upcyclede materialer og træbyggeri og glæder sig til at møde branchen på Building Green:

– Vi skal bygge meget mere med træ, end vi gør i dag. Træ har den store fordel, at det indlejrer CO2 i stedet for at udlede det som andre traditionelle byggematerialer. Derfor arbejder vi i Radikale Venstre for, at halvdelen af alt lavt byggeri i 2030 skal være træbyggeri. På samme måde skal vi have flere upcyclede materialer ind i byggeriet, så vi undgår den brug-og smid-væk kultur, der har hersket i branchen i mange år. Vi skal blive meget bedre til at udnytte vores ressourcer intelligent, siger Ida Auken.

Kaare Dybvad kigger forbi

Efter Danske Arkitektvirksomheders debat går Kaare Dybvad på scenen. Kaare Dybvad er den første boligminister i mange år og er blevet fulgt med stor opmærksomhed i branchen. Kaare Dybvad vil fortælle sit syn på, hvordan vi får et mere klimavenligt byggeri, og hvilken rolle digitalisering spiller i processen mod et sundt, sikkert og holdbart bæredygtigt byggeri.

Begge arrangementer finder sted 31. oktober under Building Green i Forum på Frederiksberg.

Offentlige bygherrer forvalter nogle af de største ejendomme herhjemme. Begynder de at energirenovere, vil det betyde meget for CO2 regnskabet.

Relateret indhold