Ingen udsigt til vending i industribyggeriet

Investeringerne i industrien falder med to procent til næste år. Det kommer også til at kunne mærkes i byggebranchen, forudser Dansk Byggeri
Ifølge Dansk Byggeri ser det ikke til, at vi skal forvente, at industriens byggeinvesteringer vender lige foreløbigt. Foto: Colourbox.
Ifølge Dansk Byggeri ser det ikke til, at vi skal forvente, at industriens byggeinvesteringer vender lige foreløbigt. Foto: Colourbox.

Ifølge Danmarks Statistik forventer industrien i oktober i år, at investeringerne vil falde med to procent fra 2014 til 2015 opgjort i løbende priser. For så vidt angår udviklingen i investeringerne fra 2013 til 2014, har industrien justeret forventningerne ned fra en markant stigning på 19 procent i undersøgelsen i marts i år til en beskeden stigning på fire procent i undersøgelsen i oktober i år. Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

– Selv om undersøgelserne af industriens forventninger til investeringerne ikke skelner mellem de forskellige typer af investeringer som transportmidler, maskiner og inventar samt bygninger, er der næppe nogen tvivl om, at der heller ikke til næste år er udsigt til en vending i industriens byggeinvesteringer i form af nybyggeri og hovedreparationer af de eksisterende erhvervsbygninger, siger chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri, i en kommentar til de nye tal fra Danmarks Statistik.

Afdæmpede forventninger

Beslutninger om nye investeringer afhænger af forventningerne til den fremtidige afsætning og produktion sammenholdt med udnyttelsen af produktionskapaciteten.

– Da industrien under den økonomiske krise har mistet mange arbejdspladser, mens der er blevet flere og flere tomme lager- og produktionslokaler, er der ikke noget at sige til, at der er meget afdæmpede forventninger til investeringerne, siger Finn Bo Frandsen og tilføjer:

– Det er til gengæld foruroligende, at de afdæmpede forventninger afspejler, at der i høj grad mangler tro på, at det vil kunne betale sig at investere i udbygning og opretholdelse af fremtidige arbejdsplaser i industrien her i landet. I Danmark bør vi derfor bestræbe os på at opnå endnu mere forskning, innovation, produktudvikling og højere produktivitet, pointerer chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri.

Ifølge Dansk Byggeris konjunkturanalyse fra oktober i år bliver der i 2014 og 2015 kun påbegyndt 0,25 mio. m2 fabrikker og værksteder mod 0,9 mio. m2 i 2008.

Relateret indhold