Grøn omstilling virker – Cowi kommer med endnu et stærkt regnskab

Der er voksende tal over hele linjen i Cowis årsregnskab, der er positivt påvirket af virksomhedens fokus på omstilling til en mere bæredygtig fremtid. Årets resultat er vokset med 48 %.
Group CFO Natalie Shaverdian Riise-Knudsen og Group CEO Jens Højgaard Christoffersen glæder sig begge over, at Cowis fokus på grøn omstilling bærer frugt. Arkivfoto.
Group CFO Natalie Shaverdian Riise-Knudsen og Group CEO Jens Højgaard Christoffersen glæder sig begge over, at Cowis fokus på grøn omstilling bærer frugt. Arkivfoto.

Der er fuld fokus på den grønne omstilling i den internationale rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi, der opnåede rekordvækst i regnskabsåret 2022 og i 2023 nåede op på mere end 7.500 ansatte.

Nu er virksomhedens 2023-regnskab på gaden, der viser, at Cowi i 2023 har fortsat de seneste års høje organiske vækst. Især kom væksten fra projekter i Danmark, Norge og Nordamerika inden for infrastruktur, industrielt byggeri og vedvarende energi. De tre markeder har været hjulpet på vej af diverse offentlige stimuluspakker.

Ordrebogen for regnskabsåret er vokset med 25 % til 6,3 milliarder kroner, mens omsætningen steg med 7 % til 7,9 milliarder kroner.

Læs også: Finalist ved Årets unge FRI-rådgiver: “Et helt særligt drive og fokus”

Fokus har især været på omstilling til en mere bæredygtig fremtid – og det er det, der har givet resultater, fortæller CEO Jens Højgaard Christoffersen.

– Det sker især på vores kernemarkeder og inden for vores strategiske prioriterede sektorer: vedvarende energi, klimatilpasning og vand, store byggerier og infrastruktur. Jeg er glad for at se, at vores strategi har ramt rigtigt indtil videre. Det er et solidt resultat. Cowi er robust og rustet til næste skridt i vores udvikling og vækst, siger han.

Også CFO Natalie Shaverdian Riise-Knudsen glæder sig over, at Cowis bestræbelser på at agere mere bæredygtigt bærer frugt.

Nøgletallene i Cowis årsregnskab 2023 er opløftende læsning. Kilde: Cowi
Nøgletallene i Cowis årsregnskab 2023 er opløftende læsning. Kilde: Cowi

– Til trods for vores markante vækst så reducerede vi vores samlede CO2-udledning med 5 %, blandt andet fordi vi fløj mindre end i 2022. Derudover sikrede vi grøn el til vores kontorer i Danmark. Vi er nødt til at revurdere vores ageren og gøre op med nogle af vores indgroede vaner, hvis vi skal nå ‘net zero’. Også når det gør dagligdagen mere besværlig, siger Natalie Shaverdian Riise-Knudsen, der ser solid fremgang i de finansielle resultater:

– For at kunne udleve vores ambitioner er det nødvendigt, at vores lønsomhed forbedres markant, sådan som vi også har meldt ud i vores strategi. Vi har derfor iværksat en række initiativer, som yderligere vil styrke vores evne til at tjene penge fremover, siger hun.

Investerer i ny viden og teknologi

Virksomhedens lønsomhed (EBIT-marginen) steg til 4,4 % mod 4,2 % året før, mens årets resultat voksede med 48 % til 236 millioner kroner. Det viser ifølge Jens Højgaard Christoffersen, at den underliggende forretning udvikler sig positivt.

– Men vi har større ambitioner. Sammen med vores kunder ønsker vi at gøre en betydelig forskel i den grønne omstilling, samtidig med at vi frigør os fra totalitære regimer. Dette kræver, at vi investerer markant mere i ny viden og teknologi.

Opfanger markedets signaler hurtigere

Cowi valgte tidligere på året at styrke koncernledelsen ved at sprede ansvaret ud på flere hoveder, så der er flere kræfter til at eksekvere på koncernens strategi i forhold til den grønne omstilling.

– Lederne af vores fire geografiske forretningsenheder samt lederne af HR og vores ingeniør- og designcentre bliver i fremtiden en del af koncernledelsen. Det betyder, at vi endnu hurtigere og mere effektivt kan opfange signaler og træffe beslutninger, sagde Jens Højgaard Christoffersen i januar.

Relateret indhold