“Et ja skaber lige vilkår for danske virksomheder”

Dansk Byggeris erhvervspolitiske chef mener, at et nej til at ophæve Retsforbeholdet betyder, at det bliver dyrere og mere besværligt at være dansk virksomhed.
Torben Liborius er ikke i tvivl om, at et dansk ja til at fjerne forbeholdet vil gøre det nemmere at bekæmpe eksempelvis social dumping på danske arbejdspladser. Foto: Colourbox.
Torben Liborius er ikke i tvivl om, at et dansk ja til at fjerne forbeholdet vil gøre det nemmere at bekæmpe eksempelvis social dumping på danske arbejdspladser. Foto: Colourbox.

Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, er ikke i tvivl om, at for Dansk Byggeris medlemmer vil det være en fordel, hvis folkeafstemningen torsdag ender med at blive et “ja”:

– Et “ja” vil skabe lige vilkår for danske virksomheder, når de skal have ordnede forhold med deres samarbejdspartnere i andre EU-lande. Opretholder vi Retsforbeholdet, bliver det dyrere og mere besværligt at være dansk virksomhed end at være udenlandsk virksomhed, siger siger Torben Liborius til Dagens Byggeri.

Opretholder vi Retsforbeholdet, bliver det dyrere og mere besværligt at være dansk virksomhed end at være udenlandsk virksomhed.

Torben Liborius

Ingen bekymring

Han er ikke bekymret over, at udenlandske myndigheder får mulighed for at afsige dommerkendelser om ransagninger af danske virksomheder, uden at danske dommere er inde over sagen:

– Det er det danske politi, der skal håndtere og gennemføre sagerne, hvis udenlandske dommere afsiger dommerkendelser om ransagninger af en dansk virksomhed. Det handler samtidig om, at man skal have været aktiv i det pågældende land og vil kunne føre sin sag der ved hjælp af en dansk advokat. Den mulighed eksisterer ikke i dag, siger han videre.

Fuldgyldigt medlem

Torben Liborius er heller ikke i tvivl om, at et dansk ja til at fjerne forbeholdet vil gøre det nemmere at bekæmpe eksempelvis social dumping på danske arbejdspladser:

– Det juridiske grundlag bliver nemmere, fordi vi kan få indblik i, hvad der foregår omkring registrering af virksomhederne i andre EU-lande. At ophæve Retsforbeholdet fastholder Danmark som et fuldgyldigt medlem af en klub, vi i bund og grund har mange fordele ved at være med i. Mange danskere tager de forhold, som EU har skabt over en lang årrække, som naturgivne. De overser alle de positive effekter af blandt andet at kunne bevæge os frit over grænserne, siger Torben Liborius, der mener, at vendingen i tilslutningen til et ja i meningsmålingerne skyldes flygtningesituationen i Europa:

– Men det problem går jo ikke væk ved, at vi stemmer nej på torsdag, slutter han.

Relateret indhold