Advokat: Arbejdstilsynets folk mangler uddannelse

Retssikkerheden overtrædes, og det er for tilfældigt, hvad der lægges vægt på alt efter den tilsynsførendes egne præferencer.
Arbejdstilsynet taber omkring 60 procent af sagerne om bøder og påbud. Advokat Stephan Falsner mener, at dette blandt andet skyldes, at tilsynets folk skal uddannes bedre. Foto: Colourbox.
Arbejdstilsynet taber omkring 60 procent af sagerne om bøder og påbud. Advokat Stephan Falsner mener, at dette blandt andet skyldes, at tilsynets folk skal uddannes bedre. Foto: Colourbox.

En analyse viser, at Arbejdstilsynet taber omkring 60 procent af sagerne om bøder og påbud, når disse bringes for domstolene. Det rammer ikke mindst i bygge- og anlægsbranchen, hvor advokat Stephan Falsner ofte fører sager om eksempelvis bøder for overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen:

– De 60 procent svarer meget godt til mine erfaringer i den slags sager. Ikke mindst efter, at man har skærpet bødesatserne i 2012, er der flere og flere virksomheder, der ikke vil acceptere bøderne. Derfor ender sagerne i retten. Problemet er grundlæggende, at Arbejdstilsynet har en form for politimyndighed. Men de folk, der kommer ud i virksomhederne har en teknisk baggrund og ikke en juridisk. De overtræder retssikkerheden, hvis de ikke advarer de anklagede mod, at de kan inkriminere sig selv ved at udtale sig i sagen. I princippet har man – også i arbejdsmiljøsager – ret til ikke at udtale sig, hvis man derved kan skade sin egen sag, fortæller Stephan Falsner til Dagens Byggeri.

Ser bort fra beviser

Alene manglende informationer om retssikkerheden kan medføre, at Arbejdstilsynet taber sagen i retten, fordi retten kan se bort fra beviser, der ikke er fremskaffet på en retssikkerhedsmæssig korrekt måde:

– Virksomhederne præsenteres i dag for enorme bødekrav. Tidligere var en normal bødestraf på 20.000 kroner, og virksomhederne gjorde ofte ikke mere ved sagen, fordi de hellere ville betale de 20.000 kroner og få sagen ud af verden. Men i dag ser vi bødekrav på 80.000 kroner til 120.000 kroner, og det vil virksomhederne ikke acceptere. Derfor kommer en advokat på sagen, siger Stephan Falsner.

Komplekse regler

Han mener selv, at Arbejdstilsynets folk skal uddannes bedre:

– I og med, at reglerne bliver mere og mere komplekse, skal de tilsynsførende uddannes bedre. Deres arbejde er i sidste ende basis for den tiltale, der eventuelt rejses. Min erfaring siger mig, at når politiet kommer ind i sagen, støtter de sig meget på det arbejde, Arbejdstilsynets folk har lavet, og derved risikerer politiet at sætte sig mellem to stole, når sagen skal føres. De tilsynsførende kan have vidt forskellig baggrund. Nogle er vældigt gode til ergonomi, og så er det området, de falder over, når de er på tilsyn. Andre ved meget om maskiner eller afskærmning, og så er det det, man falder over. Det skaber en vis ulighed i, hvordan sagerne bedømmes alt efter de tilsynsførendes baggrund, slutter Stephan Falsner.

Relateret indhold