Kollapset bro rives ned

Den norske Skjeggestad bro, som efter sit kollaps har fået stor mediebevågenhed, skal nu rives ned.
Skjeggestad bro, som kollapsede efter et jordskred, skal nu rives ned. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen.
Skjeggestad bro, som kollapsede efter et jordskred, skal nu rives ned. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen.

I begyndelsen af februar skete der et brokollaps på den norske vej E18 ved Holmestrand sydvest for Oslo. Ingen personer kom til skade, men en af broens piller gav efter, så den sank ned på midten. Skaderne har vist sig så alvorlige, at broen nu skal rives ned for at give plads til en ny, skriver flere norske medier.

I en rapport udarbejdet af en ekspertgruppe for det norske Statens vegvesen slås det fast, at skaden på Skjeggestad bro, som den hedder, skete efter et jordskred omkring bropillen. Det medførte, at broen sank omkring 2,5 meter, som igen førte til, at broen og vejbanen knækkede.

I den udarbejdede rapport tager man ikke stilling til, hvad der forårsagede jordskredet, men norske medier har skrevet, at en bulldozer arbejdede i nærheden af broens piller – hvilket kan have haft indflydelse på hændelsen.

Sprænges væk

Kollapset førte til en lang række skriverier i både norske – men også internationale – medier. Sidenhen har det vist sig, at der generelt mangler midler til at vedligeholde de norske broer – samt at der gennemsnitligt sker omkring ti brokollaps om året.

I forhold til Skjeggestad bro er det i rapporten blevet anbefalet, at den rives ned. Det er blevet foreslået, at broen fjernes ved sprængning – uden det går ud over den parallelle bro, hvor den modkørende trafik kører på. Desuden skal den tilbageværende bro også sikres i fundamentet, så et eventuelt nyt jordskred ikke også får den bro til at kollapse.

Det er firmaet AF Decom, der skal stå for nedrivningen.

Relateret indhold