Femern Bælt: Videnscenter i Rødby skal gøre dansk byggeri verdensledende

Al den viden, det store Femern Bælt-projekt genererer de næste mange år, skal indsamles og udbredes til virksomheder, uddannelsesinstitutioner og erhvervsfremmeaktører. Et erhvervsfyrtårn og nyt læringscenter skal sørge for, at ambitionen bliver en realitet.
Videns- og læringscenteret ligger i Rødbyhavn tæt på tunnelelementfabrikken og de øvrige anlægsaktiviteter. Her ser studerende fra Zealand Sjællands Erhvervsakademi og lektor Jonas Lynge Nielsen (th) og adjunkt Daniel Askengren Jensen på brugen af en avanceret undervandsdrone. Foto: Femern Belt Development.
Videns- og læringscenteret ligger i Rødbyhavn tæt på tunnelelementfabrikken og de øvrige anlægsaktiviteter. Her ser studerende fra Zealand Sjællands Erhvervsakademi og lektor Jonas Lynge Nielsen (th) og adjunkt Daniel Askengren Jensen på brugen af en avanceret undervandsdrone. Foto: Femern Belt Development.

Femern Bælt-forbindelsen skal meget mere end blot at bygge bro mellem Danmark og Tyskland.

Det mener regeringen, der sammen med en lang række lokale og nationale aktører vil gøre Sjælland, Lolland og Falster til et erhvervsfyrtårn inden bæredygtigt byggeri – og Danmark førende i udviklingen af bæredygtigt byggeri.

Det gælder i forbindelse med store infrastrukturprojekter, nye grønne byggerier og renovering af bygningsmassen, som kan bidrage til reducere CO2-udledningen fra byggeriet, ligesom fokus holdes på byggematerialer, byggeproces, bæredygtighed på byggepladsen, automatisering, aftaleformer og robotisering af byggeprocessen.

Partnerskabet for det sjællandske erhvervsfyrtårn på Lolland Falster består foruden regeringen af det lokale konsortium, Erhvervshus Sjælland samt Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Erhvervsfyrtårnet er et af otte erhvervsfyrtårne, som har fået tildelt midler af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Uvurderlig viden

Til at indsamle alle erfaringerne fra projektet og gøre dem tilgængelige for en bredere kreds af danske virksomheder, uddannelsesinstitutioner og erhvervsfremmeaktører er netop åbnet Femern Videns- & LæringsCenter i Rødbyhavn.

DTU, RUC og Zealand samt Odense Robotics, We Build Denmark, Erhvervshus Sjælland og Femern Belt Development står bag centeret, som Michael Svane, formand for centerets Advisory Board og næstformand i Femern Belt Development, ser store perspektiver i:

– Femern-byggeriet er en oplagt mulighed for at gøre Danmark verdensledende indenfor mega-infrastrukturprojekter. Med Femern Videns- & LæringsCenter skabes en facilitet, hvor den viden, der oparbejdes i Femern-projektet, forankres og kan blive af uvurderlig betydning for virksomheder, uddannelsesinstitutioner, erhvervsfremmeaktører med mere. Det vil give os en konkurrencemæssig fordel i forhold til kommende byggerier i såvel ind- som udland. Det gælder navnlig bæredygtigt byggeri og dygtiggørelse af arbejdskraften, siger Michael Svane.

Gør virksomhederne endnu stærkere

Erfaringerne fra byggeriet vil give et vigtigt vidensløft til ikke bare byggeriet i Region Sjælland, men også i resten af Danmark, fortæller Mads Váczy Kragh, der er direktør i Erhvervshus Sjælland:

– Byggeriet er en af Sjællandsregionens stærkeste brancher, og i det nye videns- og læringscenter er vi med til at gøre virksomhederne endnu stærkere gennem vigtig ny viden og konkrete erfaringer. Men hele Danmarks byggebranche vil i de kommende år profitere af den viden om blandt andet bæredygtigt byggeri, som centeret samler og derefter kan udbrede til medarbejdere i byggevirksomhederne, siger han.

Studerende kan overnatte

I centeret etableres blandt andet et residential college, så forskere og studerende kan overnatte i forbindelse med deres arbejde:

– Det er en vigtig ambition for DTU, at vores studerende og forskere suger viden til sig og deltager i de projekter, hvor der kan skabes vigtig viden. Her er Femern Bælt-byggeriet alletiders chance for vores studerende, og derfor etablerer vi et residential college. Det er mit håb, at omkring 50 studerende om året vil færdiggøre deres uddannelse i tilknytning til videns- og læringscentret, siger rektor for DTU, Anders Overgaard Bjarklev.

Relateret indhold